Публикация

Три случая на грип доказани у нас - два са на "свинския", а един - от щама Виктория

Респираторните вируси разболяват 116 души на 100 000 население


Грипът официално вече е в България, макар че общата заболяемост от респираторни вируси расте още от ноември. Общо три случая на грип са доказани лабораторно тези дни в страната. Това става ясно от Информационна система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България. 

Два от тях са на свински грип, пояснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В единия става дума за 2-годишно дете от София, а вторият заболял е на 30 години от град Сливен. Става дума за пандемичния щам A(H1N1) pdm09. Третият случай е на грип от типа В, щам Виктория. Доказването става в Националната референтна лаборатория по грипни и респираторни заболявания по метода „Real time PCR“. Двамата заболели се намират в лечебно заведение, приети са в болница. 

Според проф. Кантарджиев резултатите от пробите са пристигнали вчера. „Проби се изпращат само на хоспитализирани пациенти в тежко общо състояние, със сериозни съмнения за грип. Националната референтна лаборатория изследва проби на пациенти, които са хоспитализирани в лечебни заведения и са в тежко състояние“, казва той пред агенция „Фокус“.

В лабораторията постоянно постъпват проби, но все още не са в количество, което да доказва епидемично разпространение в нашата страна. „Има циркулация на грипни вируси. Сигурно в София има циркулация на грипни вируси от т.нар. пандемичен „свински грип“, а днес се доказва и наличието на такъв вирус и в Сливен“, каза още проф. Кантарджиев. Най-много болни с инфекции на дихателните пътища има в Габрово, Стара Загора и Силистра - над 200 души на 100 000 души. Средно за страната болните са 116 на 100 000. 

Все пак още сме далече от грипната епидемия. Според главният здарвен инспектор д-р Ангел Кунчев у нас най-вероятно ще се развие щамът H3N2 „Швейцария“, към който нямаме изграден имунитет. Грипът „Калифорния“ вилнее в момента в Иран и Турция. Обикновено грипната вълна идва от Холандия и Швеция, но засега сезонът на грипа закъснявал. „Швейцария“ или „Калифорния“ – това са двата щама, които очаквам у нас, посочи д-р Кунчев пред БНТ. Щамът „Калифорния“ сега се вихрел в Иран и Турция. „Швейцария“, който е сравнително нов грип, открит през 2013 г., обикновено удря деца и възрасни. При него пък е добре това, че бързо идва и си отива, в рамките на 2-3 седмици. 

Коментари