Публикация

Кръв в урината! Какво трябва да предприемете?

Кръв в урината! Какво трябва да предприемете?

Кръв в урината може да се наблюдава при болни от малария, ендокардит, при остри състояния като скарлатина, марбили, бруцелоза. Възможно е симптомът да е предизвикан от нарушения в кръвосъсирването като фемофилия и левкимия. Някои медикаменти /хепарин, сулфаномиди, барбитурати/ е възможно да причинят кървене, но дори пациенти, които ги приемат не трябва да отминават без внимание този симптом. Има вероятност кръвта в урината да се дължи на микрохематурия, възникнала след тежко физическо натоварване. Друга по-често срещана причина е бъбречно-каменна болест, но тогава пациентите усещат болка, дължаща се на движението на камъка по пикочните пътища. Спонтанна поява на кръв в урината при бъбречна криза е обичаен симптом. Други ренални (бъбречни) първопричини могат да са пиело- или гломерулонефрити, нефролитиаза, бъбречна туберкулоза, поликостоза и др. Източник на кръвотечение могат да са капилярите в бъбречните легенчета или пикочния канал при възпаление на пикочо-половата система.

Когато забележите кръв в урината, но не изпитвате болка или парене състоянието може да се дължи натумор в бъбрека, в пикочния мехур или пикочните пътища.

Ракът на пикочния мехур се нарежда на четвърто място по честота – след карцинома на простата, белият дроб и дебелото черво. Хематурията в този случай е постоянна, без болка и изисква спешно да се обърнете към специалист. Кървенето е единствен симптом на този вид рак, който засяга най-вече мъже в напреднала възраст. Успокояващ е фактът, че този вид злокачествено заболяване има добра прогноза за пациента, ако се открие в ранна фаза.

От ключово значение за успешното лечение на рака на пикочния мехур е наличието на модерна техника за откриването му в ранен стадий и опита на специалистите. За уникалния NBI метод, който прилагаме в Хил клиник прочетете на нашия сайт hillclinic.com.

Важно е да обобщим, че при кръв в урината не бива да отлагате консултацията със специалист уролог, който да уточни по съответния протокол с необходимите изследвания.

Коментари