Публикация

Кръв в урината! Какво трябва да предприемете?

Наличието на кръв в урината може да се дължи на няколко причини, но препоръчваме да не поставяте диагнозата си само въз основа на информация от интернет. Непременно се обърнете към уролог! Обадете се на 02 439 3131, за да запишете час за консултация в Хил клиник.


Кръв в урината може да се наблюдава при болни от малария, ендокардит, при остри състояния като скарлатина, марбили, бруцелоза. Възможно е симптомът да е предизвикан от нарушения в кръвосъсирването като фемофилия и левкимия. Някои медикаменти /хепарин, сулфаномиди, барбитурати/ е възможно да причинят кървене, но дори пациенти, които ги приемат не трябва да отминават без внимание този симптом. Има вероятност кръвта в урината да се дължи на микрохематурия, възникнала след тежко физическо натоварване. Друга по-често срещана причина е бъбречно-каменна болест, но тогава пациентите усещат болка, дължаща се на движението на камъка по пикочните пътища. Спонтанна поява на кръв в урината при бъбречна криза е обичаен симптом. Други ренални (бъбречни) първопричини могат да са пиело- или гломерулонефрити, нефролитиаза, бъбречна туберкулоза, поликостоза и др. Източник на кръвотечение могат да са капилярите в бъбречните легенчета или пикочния канал при възпаление на пикочо-половата система.

Когато забележите кръв в урината, но не изпитвате болка или парене състоянието може да се дължи натумор в бъбрека, в пикочния мехур или пикочните пътища.

Ракът на пикочния мехур се нарежда на четвърто място по честота – след карцинома на простата, белият дроб и дебелото черво. Хематурията в този случай е постоянна, без болка и изисква спешно да се обърнете към специалист. Кървенето е единствен симптом на този вид рак, който засяга най-вече мъже в напреднала възраст. Успокояващ е фактът, че този вид злокачествено заболяване има добра прогноза за пациента, ако се открие в ранна фаза.

От ключово значение за успешното лечение на рака на пикочния мехур е наличието на модерна техника за откриването му в ранен стадий и опита на специалистите. За уникалния NBI метод, който прилагаме в Хил клиник прочетете на нашия сайт hillclinic.com.

Важно е да обобщим, че при кръв в урината не бива да отлагате консултацията със специалист уролог, който да уточни по съответния протокол с необходимите изследвания.

Коментари