Публикация

Метеоризъм - невинен проблем или начало на болест

Всяко състояние с прекомерно образуване на газове и подуване на корема изисква индивидуална терапия. Общите схеми за лечение включват диети и комплекс от специални медикаменти, обяснява гастроентерологът д-р Сираган Дереджян


Подуването на корема и свръхобразуването на газове в стомашно-чревния тракт може да се окаже невинен, временен проблем, но може да е начало и на сериозна болест. Не пренебрегвайте метеоризма, посъветвайте се със специалист, препоръчва известният гастроентеролог д-р Сираган Дереджян, началник на Отделението по диагностична и оперативна ендоскопия в университетската болница „Св.Иван Рилски“ – София. Газовете, които предизвикват подуването на корема могат да са екзогенни – последица от погълнат въздух и ендогенни, които се образуват по различни причини вътре в червата.

Причина за образуването на екзогенните газове могат да бъдат:

  • неправилно и бързо хранене;
  • пиене на течност по време на храна;
  • пиене със сламка;
  • говорене по време на хранене;
  • нервност и стресови състояния.

газове в червата

Ендогенните газове се получават най-вече от видове храни. Сред хранителните продукти, които водят до метеоризъм и неприятна миризма, са бобовите растения, някои видове картофи, грубоцелулозните продукти, хлябът с много трици, много мазните храни, част от захарните изделия.

И млякото и млечните храни, съдържащи лактоза могат да предизвикат образуване на газове, като причината е в липсата на ензима лактаза, разграждащ лактозата. Бирата и газираните безалкохолни също са чести виновници за газовете.

Специалистите обръщат внимание още на риска от изострена чувствителност на храносмилателния тракт, на проблема нарушено отделяне.

Образуването на газове зависи и от чревната флора, от самото разграждане на храната от бактериите, намиращи се в дебелото черво. В резултат от тяхната дейност се отделят водород, сероводород, въглероден диоксид и метан, от които са изградени основно газовете в червата, плюс азот и кислород.

Метеоризмът е проблем, на който е препоръчително да се обърне внимание навреме и е важно специалист да се произнесе за необходимото лечение. Всяко състояние с прекомерно образуване на газове и подуване на корема изисква индивидуална терапия, подчертава д-р Сираган Дереджян. Общите схеми за лечение включват диети и комплекс от специални медикаменти

Коментари