Публикация

Военномедицинска академия стопи 2/3 от дълговете си

От тази година спешната и психиатричната помощ във ВМА ще се заплащат от МЗ, въвежда се услугата „Избор на екип”


Военномедицинска академия стопи около 2/3 от дълговете, които имаше. От 106 млн. лв. в края на декември 2014г., дълговете на ВМА към момента са 31 800 000 лв. Новината съобщи в интервю за БГНЕС началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров.

Той пое управлението на Военномедицинска академия през май 2014г. и още при встъпването си в длъжност завари дългове за около 130 млн. лв. и запори за над 11 млн. лв. За 2015г. разходите на ВМА са с 24 млн.лв. по-малко в сравнение с предходната, при същия обем дейност.

Това е уникален резултат. Всичко това ни дава шанса 2016г. да я обявим за по-добра година. Предприехме доста неща, които ще облекчат работата на ВМА и на екипите, ще бъдат решени доста несправедливости, които имаше спрямо нас през годините. Постигнатите резултати са със съдействието на премиера, на военния министър, на здравния министър, на министъра на финансите. Изключително добър контрол от страна на Министерството на финансите, защото ние получихме подкрепа и помощ на база на това, че те видяха резултатите, приеха нашата реформа , каза още началникът на ВМА. 

Той припомни, че след като през 2015г. бяха спестени толкова много пари като разходи, правителството отпусна 20 млн. лв. С тези пари ВМА успя да разплати 22-23 млн. лв. на база отстъпки и преговори. Към декември 2014 г. дълговете са 106 млн. лв. След това заради забавени бюджетни плащания до март 2015г. дългът нараства до 111 млн. лв. Сега обаче е със 75 млн. лв. по-малко – 31 800 000 лв. ВМА има задължения към около 40 фирми, като само към една от тях те са 20 млн. лв.

Как се стига до тази позитивна тенденция? На първо място това е резултат на икономията на разходите от 24 млн. лв. На второ място една голяма част от дълга беше прехвърлен към Банката за развитие - естествено след много преговори и много разбиране от страна на фирмите-контрагенти, които направиха отстъпки, отказаха се от лихвите. Така се стигна до това дългът в момента да е 31 млн. лв.

Много се надявам тази година да се преборим и с този остатък от дълга, но това зависи и от нашата работа, защото по отношение на намаляване на разходите, ние вече почти употребихме всички лостове. Явно няма да може повече да намалим разходите, но през 2016 г. ние ще се опитаме да изкараме повече приходи, поясни генерал-майор Петров и добави, че от тази година спешната и психиатричната помощ във ВМА ще се заплащат от МЗ, както и че се въвежда услугата „Избор на екип”.

"За да бъде успешна цесията през Банката за развитие, от ВМА се иска да водят много тежки преговори с фирмите, на които дължат пари. Подчертавам тук става въпрос за стари дългове. Настоящи разходи не са минавали през цесия. Става въпрос за дългове, трупани с години – 5-6 до 8 години. И държавата се намеси, защото лихвите бяха убийствени. По договор бяха 1,5%, плюс 10% наказателна, значи 11,5% лихва. И си представете на 100 млн. лв. стар дълг, 11,5% - това прави почти 1 млн.-1,2 млн. лв. лихва на месец. Кой може да издържи на това? Ето това докладвах още пролетта на миналата година – че това е една мъртва хватка, от която няма излизане и ако държавата се намеси ще спести страшно много средства в бъдеще време. И тя се намеси, аз съм много благодарен, защото първо – всичко натрупано като лихви, ние предоговорихме и то отпадна, а от главниците предоговорихме отстъпки и така се реализира процесът на цесия през банката, обясни началникът на ВМА.

Коментари