Публикация

Ескперти: Трябва да ядем водорасли!!!

Според екип датски специалисти трябва да се научим да ядем водорасли ежедневно, за да направим храненето си по-здравословно. Добавянето на водорасли в хранителния режим ще спомогне и за намаляване на затлъстяването, както и болестите, които то причинява.


„Определени вещества във водораслите намаляват риска от сърдечносъдови заболявания“, казва Оли Моуритсен (Ole Mouritsen), който е биофизик в Южнодатския университет. „Смятаме, че обществото трябва да има достъп до тези знания и да започне да ги използва.“Новото проучване е публикувано във Phycologia.В него Моуритсен и колегите му твърдят, че добавянето на водорасли в диетата не трябва да зависи само от консумиращия – хранителната индустрия ще трябва да изиграе голяма роля в превръщането на водораслите в обичайна съставка в храните, които консумираме всеки ден. Малки количества водорасли могат да бъдат поставяни във всякакви преработени храни като замразена пица, хот дог, тестени изделия и дори хамбургери.

Учените изследвали хранителния профил на 35 различни вида водорасли и много от тях се оказали полезни за човека. Водораслите съдържат голям брой здравословни хранителни вещества, както и някои основни аминокиселини, антиоксиданти, минерали, фибри и полиненаситени мастни киселини. Водораслите стават и за овкусяване – калиевите соли не водят до високи кръвно налягане, за разлика от натриевите соли.

„Не е лесно да се определи колко точно водорасли трябва да ядем, за да има полза от тях“, добавя Моуритсен. „Според мен някъде около 5-10 грама изсушени водорасли на ден е добре.“

Това, разбира се, не означава да ги ръсим върху храната си като чубрица, но принципно не би било проблем, стига човек да има желание. Моуритсен и колегите му смятат, че най-добрият вариант е изсушените водорасли да бъдат абсорбирани в храната, която консумираме. Например 5% от тестото в хляба може да бъде заменено с изсушени и гранулирани водорасли. Толкова малко количество няма да попречи на тестото да бухва.

Съветът на учените не се отнася за всички видове водорасли. Някои съдържат големи количества йод, а в един вид дори е открит арсеник. Изследователите съветват също никога да не се ядат водорасли, които са изхвърлени на брега.

„Знаем, че много хора срещат трудности при различаването между здравословни и вредни храни. Чрез добавяне на водорасли в преработените храни можем да направим храната по-здравословна. В много случаи тя ще стани и по-вкусна, но най-важното е, че рисковете от сърдечносъдови заболявания ще намалеят драстично“, завършват авторите на проучването.

Източник:

http://megavselena.bg/

Коментари