Публикация

Представители на МУ-Плевен за втора година проведоха среща-разговор с новоприетите чуждестранни студенти от Великобритания в българското Посолство в Лондон

От 15 февруари започва новата учебна година за новоприетите чуждестранни студенти в МУ-Плевен


В периода 01-12 февруари 2016 г. в град Плевен и Медицински университет започват да пристигат новоприетите чуждестранни студенти, за да стартират англоезичния курс на обучение по специалност „Медицина“ от 15 февруари. За поредна година висшето училище не само запази тенденцията на засилен интерес от страна на чуждестранни кандидат-студенти да изучават медицина, но и ще надхвърли очакванията с рекорден прием от 200 новозаписани студенти от чужбина. Най-висок отново е делът на чуждестранните граждани от Великобритания – близо 90, следвани от студенти от Индия (48), Германия (19), Испания (12) и Нигерия (9). За първи път към потока от чуждестранни студенти се присъединяват кандидати от Естония, Австралия, Бангладеш, Камерун и Египет.

За втора поредна година на 09 януари 2016 г. в Посолството на Р България в Лондон се проведе традиционната среща-разговор на новоприетите студенти и техните родители с представителите на висшето училище. Близо 100 бяха желаещите англииски кандидати и техните близки да изслушат презентациите и зададат своите въпроси към екипа на деканата за чуждестранни студенти на МУ-Плевен. Висшето училище бе представено от проф. Ангелина Стоянова, зам.-декан на Факултет „Медицина”, и експертите по приема на чуждестранни студенти - Петя Радева и Мая Минова. Те изнесоха презентации за историята, традициите и структурата на университета, както и за предимствата на обучението в Плевен. Целта на този тип срещи-разговори е чуждестранните студенти и техните близки да могат да повдигнат всички въпроси, които ги вълнуват относно обучението и града преди отпътуването си за България, за да се облекчи адаптирането им към новата, различна социална, културна и академична среда, в която ще прекарат следващите 6 години.

Тържественото откриване на академичната година за чуждестранните студенти в МУ-Плевен ще се проведе на 15 февруари 2016 г. в зала „Магнум“, където те ще бъдат приветствани от ректора, от представители на Община Плевен и на областна администрация. Две седмици преди това, от началото на м. февруари, служители и студенти на висшето училище ще се включат с тях в Програма на адаптация, състояща се от срещи-разговори с представители на агенции за недвижими имоти, на банкови и застрахователни институции, на служба „Миграция“, информационни турове в Университета и библиотеката, както и посещения на културно-исторически обекти в град Плевен.

Както обикновено, представителите на МУ-Плевен във Великобритания ще посрещнат своите съграждани и новозаписани студенти в град Плевен с парти за добре дошли на 12 февруари 2016 г., организирано съвместно с академичното ръководство на висшето училище. 

Коментари