Публикация

Д-р Нанев: Проектът на ЗЗО не подменя договорното начало


Санкциите, които са заложени в проекта за изменение на Закона за здравно осигуряване, ще се определят според вида на извършителите на медицинска помощ.

Това заяви министърът на здравеопазване д-р Божидар Нанев в Пловдив.

„Размерът на глобите, които се заложиха в законопроекта, са няколко пъти по-ниски от първоначално обсъжданите. Освен това те са различни за общопрактикуващите лекари и специалистите, и болниците. Санкциите ще зависят и от реалните щети, които са нанесени. Първата стъпка преди налагането на глоби обаче ще бъде предупреждение към лекарите”, обясни д-р Нанев.

Контролът, който ще извършва Агенцията „Медицински одит”, ще се различава от този на НЗОК. Той ще бъде за качеството на медицинската дейност, докато здравната каса ще прави финансови проверки, както и в момента.

Контролът на новата агенция ще се осъществява съвместно с медицинските дружества у нас.

„Агенцията към Министерството на финансите, която ще се занимава с остойностяването на медицинските дейности, пък ще се съобразява с медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика”, каза още здравният министър.

При разработването на цените ще се вземат становища от националните консултанти и други водещи специалисти.

Според министъра, проектът на изменение на Закона за здравно осигуряване не подменя договорното начало и остават доста позиции, които да се обсъждат със съсловните организации.

Коментари