Публикация

Хората подценяват симптомите на рака на дебелото черво


Ракът на дебелото черво е трети сред карциномите по заболеваемост и смъртност. Причината за това е, че пациентите се смущават от каквито и да е изследвания и дори когато имат симптоми, предпочитат да вземат лекарство срещу хемороиди например, отколкото да потърсят медицинска помощ.

 

Около това мнение се обединиха участниците в Международната конференция по колопроктология (дебелочревна хирургия), която се проведе във Варна.

 

На конференцията бяха дискутирани основни аспекти в диагностиката и хирургичното лечение на колоректалния рак, на предраковите, на доброкачествените и възпалителните заболявания на дебелото черво.

 

"Хората идват в болницата само когато положението вече е нетърпимо", отбеляза изпълнителният директор на варненската Университетска болница "Света Марина" проф. Красимир Иванов.

 

Според специалистите ракът на дебелото черво е генетично обусловен, затова всеки, който в рода си има болен, трябва да се подлага на профилактични прегледи.

 

Лошото е, че повечето болни търсят лекар, когато ракът е в доста напреднал стадий. Тогава лечението е не само сложно, но и много по-скъпо.

 

 

Коментари