Публикация

От малката червена точица до голяма, изпълнена с гной киста...

Какво не знаем за акнето


Акнето е сред най-разпространените кожни "страдания" и е сериозен медицински проблем както на тийнейджърите, така и на редица възрастни. Причинява се единствено от бактерии на самия носител, т.е. не е заразно заболяване.

АкнеАкнето възниква най-вече на местата, където има най-голям брой мастни жлези: лицето, раменете, гърба и гърдите.

Около 80% от всички хора на възраст между 11 и 30 г. имат една или друга проява на акне.

Дори на 40-50 г. акнето продължава да е проблем при някои хора.

От какво се причинява акнето?

Точната причина не е ясна, но вероятните са няколко:

 • Нарасналата хормонална продукция през пубертета;
 • Хормоналните промени по време на бременност;
 • Започване или спиране употребата на противозачатъчни таблетки;
 • Наследственост - гените определят формата и големината на мастните жлези;
 • Някои лекарства;
 • Грим с високо съдържание на липиди

Широко разпространена е заблудата, че акнето е стафилококова инфекция. То се причинява от анаеробни бактерии от вид Propionibacteriumacnes, а стафилококите могат да се насложат само като вторична инфекция.

Много важно е пъпките да не се насилват и чоплят, защото по този начин бактериите се разсейват и по здравите участъци на кожата.

Как се появява акнето?

Мастните жлези отделят мастна субстанция - себум, която се излива в порите на космените фоликули. Точно през пубертета се засилва продукцията на себум, който от своя страна е хранителна субстанция за пропионовите бактерии.

Когато пората е блокирана, анаеробните бактерии започват да преобладават и да се "свръхразмножават", при което секретират химични вещества, разширяващи стената на пората.

При това се отваря входна врата за други бактерии, като Staphylococcus aureus, формира се лезия.

Propnibacterium acnes е относително бавнорастяща, аеротолерантна, грам-положителна бактерия, която освен с етиологията на акнето, е свързана още с хроничния блефарит (възпаление на клепачите) и ендофталмит (на обвивките на очната ябълка).

Микроорганизмът продуцира ензими за разграждане на кожата и протеини с имуногенна активност. Той присъства по кожата на повечето хора, живеейки за сметка на мастните киселини, които са съставна част от себума на порите.

Може да бъде намерен и в гастро-интестиналния тракт. Името му произлиза от способността му да продуцира пропионова киселина, при което се получава химично дразнене и възпалението се засилва.

Главна роля в процеса имат хормоните и по-точно тестостеронът, който се синтезира и в женския организъм. Когато нивата му са завишени, това е предразполагащ фактор за поява на акне.

Типове акне

От малка червена точица до голяма, изпълнена с гной киста, акнето има много форми, които могат да преминават от една в друга или да са напълно независими по произхода си.

Акнето се развива, когато косменият фоликул се "запуши" от свръхпродукция на себум и мъртви клетки и впоследствие се инфектира от бактерии. Това води до подуване, зачервяване и болка в засегнатото място.

Акнето в различните му форми се класифицира по големина и по това дали е "възпалително" или "невъзпалително".

Началото на акнето е малка, микроскопична лезийка - микрокомедон. В зависимост от нейния растеж може да се развие отворен комедон - "черна точка" или затворен комедон - "бяла точка".

Пустулите и възелчетата са по-сериозното усложнение на акнето - пустулите са жълтеникави, изпълнени с гной подутини, а възлите - по-големи и плътни образувания под кожата.

Има и средна форма на акнето - само със зачервяване и без сформиране на гной.

Гнойните кисти са най-болезнената и тежка форма на заболяването и засяга дълбоките слоеве на кожата, като има свойството да се разпространява около първичното място на инфекцията.

 • Acne vulgaris: най-често срещаната форма на акне. Наблюдават се едновременно черни и бели комедони. Лесно се лекува с 2,5 % бензоилов пероксид.
 • Acne rosacea: среща се сред възрастните. Характеризира се с появата на зачервени възпалени подутинки по лицето и главно по носа. Наблюдава се предимно при мъже.
 • Инфантилно акне: лека форма на акне при някои новородени и е резултат от действието на феталните хормони, рядко от завишен тестостерон или фоликуло-стимулиращ хормон.
 • Кортикостероидно акне: причинява се често при употребата на стероиди при спортуващи, като е възможно развитие на изключително тежка форма.

 • Лечение на акне

 • P. acnes загива при излагане на ултравиолетова светлина. Радиация от 320 J/cm^2 инактивира бактерията in vitro. Този факт се използва във фототерапията на акнето.

  Фотосензитивността на микроорганизма може да бъде увеличена чрез претретиране с аминолевуланова киселина, въпреки че се наблюдават и някои странични ефекти.

  P. acnes е чувствителен на бензоилов пероксид, тетрациклини и други антибиотици, както и на редица антибактериални препарати. Тетрациклин-резистентните P. acnes обаче вече са факт. Често се използва и клиндамицин.

  Нови изслезвания показват, че P.acnes е чувствителен на някои макролиди като азитромицин, който има широк спектър на действие.

  Някои антибактериални кремове могат да се използват по време на терапията с добър ефект.

  Групата на 4-хинолоните(ципрофлоксацин, офлоксацин, левофлоксацин) също намира приложение.

  С добро действие са ексфолиантите - препарати, които излющват горния мъртъв слой кожни клетки, но след употребата им излагането на слънце е противопоказно за известен период от време.

  Най-важните активни съставки на продуктите за терапия на акне обикновено са няколко:

  • Чаено дърво - затваря разширените пори, намалява възпаленията и повишава защитните свойства на кожата;
  • Алантоин - възстановява епителните клетки, омекотява, овлажнява и успокоява кожата;
  • Екстракт от мащерка - съдържа танини, флавоноиди (антисептично и успокояващо действие);
  • Екстракт от репей - съдържа витамини от група В, минерални вещества, растителни хормони. Успокоява възпаленията, намалява отделянето на излишния себум;
  • Салицилова киселина -"размеква" роговия слой на кожата и помага на активните съставки да проникнат в кожата;
  • D-пантенол - ускорява възстановяването на засегнатите участъци и придава здрав и свеж вид на кожата.

  Заблуди за акнето

  • "Слънцето винаги влияе благотворно на акнето" - напротив, слънчевите лъчи могат да бъдат една от причините пъпките да се увеличат няколко седмици след слънчевите бани.
  • "Причината за акнето е лошата хигиена" - наличието на акне не е индикатор за мръсно лице. Прекаленото миене и ексфолиране даже може да влоши положението.
  • "Консумацията на шоколад, газирано и чипс причиняват акне" - може само да повлияе на по-късен етап.
  • "Гримовете предизвикват акне" - Не! Все пак препоръчително е да се използват такива с надпис "oil free"(без мазнини).
  • "Акнето се причинява от стрес" - Не! Все пак по-спокойният начин на живот винаги има положителен ефект при каквато и да е терапия.

  И накрая, не забравяйте: в един природосъобразен и умерен начин на живот акнето просто няма място!

  Източник: bb-team

  Коментари

  Ние в Хирургия "Перфект" можем да ви помогнем в борбата с акнето! Потърсете ни!