Публикация

​Как и кога да премахнем ушната си кал?

Ушната кал представлява секрет от организма, който цели да предпази ушния канал от инфекции и бактерии. Произвежда се във външния ушен канал, в който кожата е снабдена с жлези, които отделят ушната кал.


Почистването й не трябва да става много често, защото ушната кал има няколко важни функции, които не са за пренебрегване:

  • За начало именно чрез нея мръсотията се предвижва от вътрешната част на канала на ухото до мястото, от което можете да я изчистите лесно.
  • Освен това тя играе ролята на бариера. Според ново немско изследване в нея се съдържат над 200 вида различни протеини, много от които са с антимикробни свойства.

Почистването на ушната кал е сложен процес. Това, което не трябва да правите, е да се опитвате да отстраните насъбралата се кал, с каквито и да е остри предмети. Единственото, което ще постигнете е да я избутате още по-навътре в ушния канал и евентуално да си спукате тъпанчето. Използването, пък, на памучни тампони води до натрупване на мръсотията дълбоко в  ушния канал и може да предизвика силно затруднение в чуването.

Ако калта се натрупа дотолкова, че да затрудни вашето чуване, ако се тревожите, че сте стигнали до там, се прегледайте при лекар специалист по уши, нос и гърло. Той ще прецени дали е необходимо почистване и ще използва най-подходящия метод за вас. Установено е, че почистването трябва да се прави два пъти в годината: пролет и есен. По -този начин ние постигаме оптимален баланс, чрез който поддържаме ушния канал в чисто състояние.

Интересно е, че хората без никаква ушна кал независимо дали заради непрекъснато чистене или постоянно плуване, всъщност са податливи към ушни проблеми и инфекции. Да, много хубаво не е на хубаво! 

Коментари