Публикация

„АЗ И МОЕТО ЗДРАВЕ“: СЕДМИЦА НА МЪЖА В МЦ „КИРМ – ПЛОВДИВ“

За повече информация и записване, тел. 032/ 28 00 54, 0882 386 426 или на място в центъра, ул. Нестор Иванов 11


Във връзка с кампанията за месец на безплатни консултации и изследвания, организирана от МЦ „КИРМ – Пловдив“, седмицата от 1 до 5 февруари, 2016 год. е посветена на мъжкия фертилитет. Целта на безплатните андрологични консултации в центъра, е да се подпомогне диагностиката и лечението на репродуктивните неуспехи, вкл. след неуспешни ин витро процедури. Спермалният анализ предоставя информация за трите спермални параметъра (брой, подвижност и морфология на сперматозоидите). Установените нарушения могат да засягат само един от тях – намалена концентрация (олигозооспермия), намалена подвижност (астенозооспермия) или влошена морфология (тератозооспермия). Възможно е да се установи и комбинация от два или три нарушени показателя (т. нар. OATS или олигоастенозооспермия) или пълна липса на сперматозоиди (азооспермия). В тези случаи се налагат допълнителни изследвания, с цел получаване на информация, която спермограмата не съдържа.

Подробната диагноза на репродуктивното и сексуално здраве при мъжете включва задължителен микробиологичен анализ на еякулата поне в три направления (банална бактериални флора, изследване за наличие на урогенитални микоплазми и за наличие на хламидия трахоматис).

При мъже, които имат системни заболявания (напр. ревматоиден артрит, лупус, захарен диабет, хроничен улцерозен колит, онкологично заболяване или метаболитен синдром) или са били подложени на химио- или лъчетерапия, чрез извършването на спермален анализ се оценява репродуктивния риск за двойката. При тези пациенти е от изключителна важност да се извърши и ДНК-фрагментационен анализ на сперматозоидите.

Изследването на ДНК-фрагментационен индекс оценява състоянието (цялостта) на спермалния хроматин. Колкото е по-голяма степента на увредата, толкова е по-малка вероятността за получаване на качествен ембрион при оплождане, и съответно, възможността за развитие на доносена бременност. Тези данни не могат да се получат от спермограмата и за съжаление, дори мъже с нормални спермални параметри може да имат нарушена спермална ДНК-фрагментация.

От изключителна важност е извършването на този тест при мъже от двойки, планиращи бременност чрез интраутеринна инсеминация или бременност по естествен път, както и при двойки със загуба на плода в ранен срок на бременността (преди 20 г.с.). Други индикации за изследване на ДНК-фрагментационния индекс могат да бъдат: неизяснен стерилитет, дори при мъже с нормални спермални параметри; повтарящи се загуби на плода след процедури по асистирана репродукция; наличие на варикоцеле (разширена вена на тестиса); предстоящо замразяване на сперматозоиди; възраст над 45 години; наличие на системно заболяване или лъче/химиотерапия; тежък фебрилитет в последните 3 месеца.

След предварително записване по график, желаещите мъже ще имат възможност за безплатна консултация с д-р Виолета Рилчева, д.м., както и за безплатна спермограма в андрологичната лаборатория на МЦ „КИРМ – Пловдив“. За целта е необходимо предварително въздържание от еякулация и прием на алкохол в рамките на 3 до 5 дни. След изготвяне на спермограмата, пациентите ще получат заключение и препоръка за евентуална терапия. Безплатните андрологични консултации и насочените изследвания имат за цел и установяване и подобряване на еректилна дисфункция.

За повече информация и записване, тел. 032/ 28 00 54, 0882 386 426 или на място в центъра, ул. Нестор Иванов 11.

Коментари