Публикация
5 правила за увеличаване на стойностите на желязото в кръвта чрез храната
Диетолозите съветват преди всичко да се убедим, че причината за ниското ниво на желязо в кръвта е небалансираното хранене
Има два вида желязо – хем- и не-хем желязо. Хем-желязото се съдържа в червеното месо (например нетлъсто говеждо), птиците и морските продукти. Не-хем желязото се съдържа главно в спанака, лещата, белия фасул. В редица растения се съдържа повече желязо, отколкото в месото, но то е в такава форма, че се усвоява трудно от организма. Именно по тази причина вегетарианците трябва да приемат повече бобови продукти, тофу, спанак, печени картофи, кашу, изсушени плодове и булгур.
Ето няколко правила за увеличаване на стойностите на желязото в кръвта:
1. Консумирайте продукти, богати на желязо и витамин С
Аскорбиновата киселина повишава 6 пъти усвояването на желязото от храносмилателната система. Сгответе спанак с червени чушки, броколи с доматен сос, а в салатата от китайско зеле добавете парчета от портокал.
2. Приготвяйте ястията в чугунени тигани.
Киселите продукти c високо съдържание на влага (например доматен сос) поемат желязото от повърхността на съдовете. Изследване показва, че съдържанието на желязо в 3 мл доматен сос за спагети се е увеличило 9 пъти след приготвянето му в чугунен съд.
3. Яжте повече бобови и зърнени продукти. Леща, киноа и черен боб са добри източници на желязо.
4. Лъжичка меласа от цвекло в десерта.
В нея се съдържа 20% от необходимата дневна доза желязо. Смесете меласата с бадемово или фъстъчено масло и намажете върху препечена филия.
5. Не пийте кафе или чай заедно с храни, които са богати на желязо. Дъбилните вещества в тези напитки пречат на усвояването на желязото. Употребявайте препарати с калций в краен случай, и то няколко часа преди приемането на храна с високо съдържание на желязо. Тези два елемента са несъвместими.
Коментари