Публикация

Как да предпазим гръбнака на ученика?


Няма родител, който да не е почувствал гордост, гледайки как собственото му дете пише, рисува, прави фигурки от пластилин, лепи апликации или чете в Интернет. Но почти никой не забелязва отпуснатите плещи на детето, неудобната кухненска маса, на която създава творения си, изкривената му стойка, когато краката му са под него или тетрадката е на коленете му.

 

Липсата на собствено работно място за децата, съобразено с техния ръст и възраст, както и неправилно подбраната чанта за училище крият рискове за гръбначния стълб на първокласника.

 

Статистиката показва, че хората развалят стойката си най-често още в детството. А сколиоза се нарича заболяването, което е „приоритет” за две трети от учениците. При нея гръбначният стълб е изкривен под S-образна форма. Сколиозата е следствие от дългите часове над учебника в неправилна поза, от липсата на движение, както и от лошо осветление, принуждаващо детето да се навежда напред.

 

Затова специалистите апелират най-вече към засиленото внимание на родителите. Ето какви съвети е добре да спазвате:

 

Не купувайте на ученика чанта, която се носи в едната ръка. Всеки, който се е опитвал да я вдигне, знае, че това е тежко изпитание за гръбначния стълб на малкия човек. А ако този товар се носи с една ръка още в невръстни години, изкривяването на гръбначния стълб е гарантирано.

 

За равномерното разпределение на товара от учебници и тетрадки е необходимо да вземете раница, чието тегло не бива да превишава 10% от теглото на ученика.
Не му пречете да избира раница в ярки цветове или с висящи на нея различни талисмани. Те предизвикват у детето приятни емоции, стига да не са много тежки.

 

Освен това раницата трябва да бъде с твърд гръб. Само това може да запази правилната стойка на ученика. А ширината не бива да превишава ширината на раменете на детето. Височината се препоръчва да е не повече от 30 см. Ремъците трябва да имат възможност за регулиране, за да може раницата да се носи и върху тениска, и върху зимно яке.

 

Голяма част от времето си ученикът ще прекарва зад бюрото, затова то трябва да съответства на възрастта и на ръста му. Разстоянието от очите на детето до горния плот на бюрото трябва да е около 30-35 см, а разстоянието от гърдите на ученика до края на бюрото трябва да е колкото ширината на една длан.

 

Друга причина за появата на гръбначни изкривявания е светлината. Тя трябва да пада отляво. Недостатъчно осветеното помещение принуждава децата да се навеждат напред.

 

Психолозите съветват бюрото на ученика да не бъде поставяно с лице към стената. За детето тази гледка е символ на безизходица и в никакъв случай не предизвиква у него желание за работа. А стената зад гърба дава усещане за защитеност.
По време на подготовката на домашните ученикът трябва да прави 15-минутни почивки на всеки 45 минути учене, а през 15 минути да сменя позата.

 

В дневния режим задължително трябва да се отдели време за разходки и за по-активно движение.

 

Не бива да се забравя, че пълноценната почивка през нощта изисква легло с добър ортопедичен матрак. Диваните и пружините изкривяват гръбнака даже на възрастни хора. Не пестете пари за удобно легло на детето, защото там то прекарва една трета от времето си.

Коментари