Публикация

Инфарктите скачат двойно заради минусовите температури

През зимата хипертониците по принцип трябва да приемат по-високи дози от лекарствата си за кръвно


Внезапното застудяване е истински шок за организма на сърдечноболните. Заради ниските температури се констатират почти два пъти повече инфаркти. Пред БНТ доц. Сотир Марчев цитира цифри от Специализираната кардиологична болница в Плевен, където той е директор. През ноември там са регистрирани 26 тежки инфаркта, през декември – 23, а от 1 до 15 януари - 24. При излизане от топло помещение на минусовите температури навън се получава рязко свиване на кръвоносните съдове, което рязко вдига кръвното, а оттам и риска от сърдечен удар.

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания трябва да са много внимателни, когато излизат, още повече, ако се натоварват и физически, например трябва да ринат сняг. Разделяйте работата на части и почивайте вкъщи на топло, съветва доц. Марчев.

През зимата хипертониците по принцип трябва да приемат по-високи дози от лекарствата си за кръвно. Студът е причина кръвта се съсирва по-лесно, затова тези, които пият разреждащи кръвта лекарства, не бива да пропускат хапчета, а при нужда дори да вземат повече. Още през есента хронично болните трябва да посетят своя кардиолог и да уточнят дозата за зимните месеци.

Съветите на кардиолога към сърдечноболните какво да правят в студа

Ето и още съвети на кардиолога доц. Марчев. В студените дни трябва да обличаме голям брой тънки дрехи, а не малко и дебели. Това позволява да се събличаме или обличаме според температурата на околната среда, за да се чувстваме комфортно. Няма да се изпотим, ако влезем в топла стая. Изпотени настиване по-лесно. Още нещо: между слоевете дрехи остава малко въздух, който е като естествено изолатор. Носете вълнени дрехи! Това е единствената материя, която топли и когато се намокри.

Дори да не обичате шапките, те са задължителни при минусовите температури. През главата се губи много телесна топлина. Студеният вятър е особено опасен за сърдечноболните. Когато той бие в лицето, коронарните съдове се свиват автоматично. Шалът на лицето може да ни защити. Добре е зимните обувки да са поне половин номер по-големи от летните. Така има място за по-дебели чорапи, но и за малко въздух, който отново играе ролята на изолатор.

Не само в България, но и в САЩ данните сочат скок на инсултите и инфарктите през зимата. Починалите от инфаркти, спиране на сърцето и инсулти през зимата са с 26% до 36% повече, отколкото през лятото, се казва в съобщение на Американската асоциация за сърцето. За ролята на студа няма особено спорове. Според американските учени обаче има и други фактори.

Експертите проучили смъртните актове в 7 различни федерални щата с различен климат за периода 2005-2008 г. Оказало се, че увеличението на фаталните усложнения не зависи от климата, имало ги и в по-топлите райони. Резултатът бе изненадващ и за нас, казва главният автор на проучването Брайън Шварц.

Учените нямат абсолютно точно обяснение за феномена. Предполагат обаче, че наред с по-студеното време влияние върху кръвообращението има нездравословния начин на живот, който хората водят през зимата. Те се хранят с по-малко пресни плодове и зеленчуци, употребяват по-тежки и мазни продукти. Освен това не се движат достатъчно.

Коментари

Винаги съм мислела, че само горещините са вредни за сърцето и провокират инфаркт.