Публикация

Здравната каса дава болници на прокурор

​Дублирани хоспитализации, копия на лични карти на пациенти и празни бланки с подписи на пациенти са сред нарушенията


Дублирани хоспитализации, копия на лични карти на пациенти и празни бланки с подписи на пациенти са сред причините здравната каса да даде болници на прокурор. Това съобщи пред журналисти Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" от Националната здравноосигурителна каса. Електронната система на НЗОК е отчитала хоспитализацията на едно и също лице в един и същ момент в две различни болници. От здравната каса призоваха болните да подават сигнали, ако лечебните заведения искат от тях да плащат за лечението си. 

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев допълни, че в първичната медицинска и дентална помощ за 2015 година са установени над 19 хиляди нарушения. По думите му сред най-честите нарушения от страна на изпълнителите са свързани сизследвания и услуги, които не са извършени. 

"Приоритет в работата на НЗОК за 2016 година е възможно най- ефективното изразходване на средствата, определени от бюджета. Бюджетът на НЗОК е със 129 млн. лв. повече - той е над 3 млрд. лв", каза още зам.-министърът на финансите. По думите му, касата е преизпълнила бюджета си за 2015 г. с над 50 милиона лева. Според Ананиев, посланията, които обобщават дейността на НЗОК през 2015 година, са прогнозируемост, предвидимост и стабилност.

С въвеждането на четци на лични карти за хоспитализация и дехоспитализация през миналата година са били спестени 10 млн. лв., обясни Тома Томов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Той допълни, че вече е обявена обществената поръчка за пръстовия идентификатор, но предположи, че той няма да бъде въведен от април. По думите на Томов идентификаторът ще се въведе при личните лекари, болниците и аптеките, но най-напред ще бъде въведен при лечебните заведения с най-големи разходи.

Коментари