Публикация

Здравето в чинията ни

Знанието за това от какви хранителни вещества има нужда вашият организъм може да бъде едно своеобразно предписание за по-добро здраве.


Нова област на нутригеномиката разкрива как храната, която приемате в момента, може да предотврати бъдещи заболявания. Все повече изследователи и учени се присъединяват към твърдението на колегите си от университета в Канзас, Съединените щати, че нутригеномиката ще промени общественото здраве завинаги. Учените смятат, че стратегията за по-добро здраве не са медикаменти, ваксини или сложни генни терапии, а напротив – предотвратяването на заболявания, към които сме предразположени, още преди те да бъдат отключени.

Това става със спазването на определен хранителен режим, който специалисти и диетолози изготвят на базата на информацията във вашия генетичен код. Казано по-просто, лекарите биха могли да препоръчат конкретни храни и да изготвят индивидуална диета въз основа на личния генетичен профил. Благодарение на това вие ще можете да се предпазите от бъдещи заболявания – особено от тези, които се дължат на фамилна обремененост, като диабет тип 2, затлъстяване и някои видове рак например.

Нутригеномиката съчетава молекулярна биология, генетика и диетология, за да се установи как точно и по какъв начин специфичните хранителни вещества влияят на проявлението на гените. Доказано е че хранителните вещества могат да повлияват чрез биохимични механизми отделните гени, тоест те или насърчават или инхибират транскрипцията на гени. На базата на тази тяхна способност нутригеномиката се фокусира върху използването на природни и екологични хранителни вещества за постигането на по-добро здраве. В момента учените изследват и влиянието на определени химични вещества в храната върху някои видове рак.

И докато стандартните препоръки на конвенционалната медицина и диетология, да се ядат повече плодове и зеленчуци например, са с обобщаващ характер и се отнасят за всички хора, то нутригеномиката предполага разработване на специфични здравни препоръки, които се променят спрямо индивида.

Учените спекулират, че от 5 до 10 години генетичното тестване ще се утвърди като практика. Тоест вие ще можете да отидете при генетичен консултант или лекар-генетик, който ще ви помогне да разберете по-добре вашия генетичен профил, а след това и ще ви насочи към специалист-диетолог, който на базата на него да ви изготви персонализиран хранителен режим. Така че, ако вашето изследване ви покаже, че сте предразположени към някои хронични заболявания, вие бихте могли да промените диетата си по съответния начин.

Според изследователите това ще бъде и основният фокус на нутригеномиката за в бъдеще – при едно по-добро разбиране на това как различните хранителни вещества могат да оказват влияние върху гените, правилното хранене би могло да се използва вместо лекарство при борбата с някои заболявания, като високия холестерол например.

Коментари