Публикация

Скандал: две болници източвали НЗОК чрез мними пациенти

Измамите се разследват от ДАНС


Две болници са източвали Националната здравноосигурителна каса като са отчитали едни и същи пациенти, хоспитализирани в тях по едно и също време. Това съобщи членът на Надзорния й съвет Евгени Тасовски, цитиран от "Монитор".

Едни и същи пациенти, хоспитализирани по едно и също време в две различни лечебни заведения - това е схемата на измамата, засечена от ДАНС, съобщи пред "Монитор" членът на Надзорния съвет на НЗОК Евгени Тасовски. От април 2015 година, за да бъде изписан пациент от болница, той трябва да се чекира с личната си карта. Мярката бе предприета именно с цел да бъдат избегнати злоупотребите. Въпреки това двете лечебни пациенти "играели" с едни и същи пациенти, манипулирайки системата.

При извършена проверка се оказало, че в болниците, чиито имена не се посочват, са злоупотребили с фотокопия на личните документи на граждани, използвайки ги като фалшиви пациенти. Намерените при проверките документи били само с подпис на пациента, без да бъдат попълнени графи с диагноза и лечение. Именно  чрез тези никога нехоспитализирани "болни" се извършвало източването на средства от НЗОК.

Коментари