Публикация

Добрите приятели са добре за чревната микрофлора

Учените са категорични - общителността е полезна за здравето


Екип учени от университетите в Бъркли, Дюк и Минесота достигнаха до извода, че времето прекарано с приятели увеличава количеството на добрите бактерии в червата. Учените анализирали връзката между чревната микрофлора на шимпанзетата и социалното общуване. Проучването било проведено върху шимпанзета, тъй като тяхната чревна флора е максимално близка до човешката. 

Наличието на разнообразен спектър от бактерии в червата намалява риска от развитие на заболявания като затлъстяване, захарен диабет,  болестта на Крон, твърдят учените.

Съавторът на изследването д-р Щефан Форестър от университета Дюк заяви: " Шимпанзетата са склонни да прекарват повече време заедно по време на влажния сезон , когато храната е по-богата . По време на сухия сезон те прекарват повече време изолирани. " Екипът е открил , че  по време на влажния сезон, когато демонстрират повишена социална активност, в червата на всяко едно шимпанзе се съдържат над 25 на 100 повече бактериални видове, като превес имат добрите бактерии. Установили също, че шимпанзетата, които живеят в стадото са с по-добра чревна микрофлора от самотниците.



Коментари