Публикация

ЗИМНОТО ВРЕМЕ

Повече внимание към сърдечно болните хора


- Д-р Косева, какви са опасностите за здравето ни през зимния период?

  • - Нашата зима е с тенденция към скъсяване и неволно се отпускаме и често пренебрегваме старите истини. От първостепенно значение за нашата безопасност е адекватното облекло – многослойни нетесни свободни дрехи, с ярки елементи /горнище, шапка, шал/за да сме видими за шофьорите и топли, с дебела грайфирана подметка обувки, токчетата ги оставете за сухо време. При снежни и хлъзгави настилки не излизайте без крайна необходимост; спестете си стреса от излишни пътувания при сложна пътна обстановка с възможно блокиране далеч от дома; едно падане на възрастен човек с остеопороза може да се окаже фатално. По селата да се избягва тежък физически труд- цепене на дърва, както и потенето на студа. За младите увлечени от фитнес хора чистенето на снега от улицата, от колата е отлична, осмислена и приятна гимнастика с видим резултат.

    Между другото, Г-н кмете, снегът трябва да се изхвърля с камиони в реката, а не да се трупа на планини, които да прескачаме; да се мобилизират безработните.

    Към простудните заболявания трябва да се отнасяме сериозно, по възможност да се лекуваме в къщи, по лекарска преценка с антибиотик, защото нерядко те провоцират усложнения /бял дроб, сърце, бъбреци, мозък/, които са потенциално опасни. Измръзванията стават лесно, особено пръстите на ръцете и краката. Не забравяйте самотно живеещи по съседство възрастни хора, особено диабетици-дори пневмониите могат да протичат смазано, без висока температура, доминира отпадналост и те се залежават.

    Добре е във всеки дом да има апарат за измерване на артериалното налягане, да приемате редовно лекарствата си. Повишава се рискът от хипертонични кризи, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. Тютюнопушенето още повече го повишава в съчетание със студовия спазъм на съдовете и другите налични рискови фактори.

    Идват и много празници, именни дни- при злоупотреба с алкохол се срещаме и с т.нар.“празнично сърце“- аритмия, която съвсем не е безобидна и трябва да се лекува, за да не се превърне в постоянна. Постоянната носи нови рискове, лекарства и ограничения. А засягането на черния дроб, панкреаса и мозъка не би изненадало никого. Опазете и децата си от подобни грешки.

- Какво бихте пожелали на плевенчани?

  • Нека надделее здравият разум, за да не се провалят плановете ни и да завият в посока болница. Да насочим всички сили за профилактика, случайностите да сведем до минимум, за да запазим доброто си настроение!

Коментари