Публикация

Лечението на H1N1 е със специфични препарати


Засега международните данни показват, че т.нар. свински грип е чувствителен към препаратите тамифлу и реленца и нечувствителен на римантадин, въпреки че на няколко места - в Дания например - се появиха резистентни случаи към тамифлу.

Това показва, че има опасност при природната еволюция да се получи някакъв неприятен феномен и това лекарство, на което се разчита да лекува и да спасява живота при тежки случаи, да бъде неефективно. Затова Световната здравна организация препоръча този препарат да се прилага разумно.

При сезонния грип през тази година се очакват няколко вида причинители с еднаква клинична картина, като част от тях са чувствителни на тамифлу, а други на римантадин. Въпросът е дали здравната система ще има капацитета да изследва всеки пациент от какъв точно вирус е поразен, за да приема най-подходящия противовирусен препарат.

Комбинираната терапия с двата вида препарати още не е въведена официално, но наш екип направи сериозни проучвания по този въпрос. Резултатите ни са включени в експертен доклад през тази година на Световната здравна организация, поръчан на много високо ниво, и ще бъдат разгледани от международна комисия. Освен това има и други мнения, освен нашето, че бъдещето е в комбинираната терапия. При грипен вирус, който е чувствителен и на тамифлу, и на римантадин, ако двата препарата се приложат заедно в много малки дози, това дава много силен ефект.

Аз лично смятам, че вирусологичното „разузнаване” тази година трябва да е много активно, за да се предписват съответните химиопрепарати срещу грипа. Освен тях е задължително да се прилагат антиоксиданти – витамин Е над 100 милиграма (над 12-годишна възраст) и витамин С в дози от 500 до 1000 милиграма, в комплексната терапия от самото начало на заболяването. Антибиотик се прилага при насложена бактериална инфекция.

Иначе най-големите помощници на грипа са психическите стресове, охлаждането на организма и обездвижването. Избягвайте ги - особено по време на епидемия!
 

Акад. Гълъбов е директор на Института по микробиология при БАН.

Коментари