Публикация

ДКЦ Софиямед с мамографска система от най-модерен клас

Новият мамограф позволява да бъдат видени и най-малките изменения, което от своя страна води до ранно регистриране на заболяването и предприемане на бързи мерки за неговото лечение


Нова мамографска апаратура вече работи на територията на ДКЦ „Софиямед“. Така звеното по образна диагностика към една от най-модерните частни университетски болници у нас „Софиямед“ се превръща във водещите за страната. То вече разполага с:

  • ултрамодерен ядрено-магнитен резонанс;
  • компютърен томограф-скенер;
  • рентгенова апаратура от най-висок клас;
  • ехографски апарати;
  • ангиографски системи;
  • друга съвременна техника за диагностика и лечение на множество заболявания.

Новият мамограф в ДКЦ „Софиямед“ е от най-високо ниво или така нареченият „златен стандарт" в медицинската техника

Той позволява да бъдат видени и най-малките изменения, което от своя страна води до ранно регистриране на заболяването и предприемане на бързи мерки за неговото лечение. Апаратурата модел MAMMOMAT е на технологичния гигант Siemens и е оборудвана със софтуер „Opdose“, който гарантира възможно най-ниска доза на облъчване на пациента.
Апаратурата служи за изследване наречено мамография - образно-диагностичен метод, при който с много ниска доза йонизиращо лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Тя е основен метод в диагностиката и единственият сертифициран такъв за скрининг на рисковия контингент при рак на млечната жлеза при жени над 40 годишна възраст. С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии, които при физикален преглед от специалист, не биха могли да бъдат опипани. Методът успешно се прилага и при мъжете. 

Дигиталната мамография е образен метод с високо разделителна способност

при който с ниско лъчево натоварване се изобразяват в детайли структурите на млечната жлеза. За сравнение, нивото на радиация по време на мамография е приблизително същото, на което е подложен човек при 6 часов полет със самолет.

„Ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг мамография увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването. Препоръчително е след около 30-тата си годишнина веднъж в годината жените да преглеждат млечните си жлези посредством ехографско изследване. След 45-50- тата си година е желателно прегледът да се осъществява с мамографско изследване веднъж годишно. Добре е то да не се прави в седмицата преди месечния цикъл, тъй като през този период млечните жлези са напрегнати. Подходящ е периодът една седмица до 10 дни след приключване на месечния цикъл“, съветва д-р Марселла Ал-Амин дм, специалист по образна диагностика в ДКЦ „Софиямед“.

Тя уточнява, че е желателно дамите преди изследването да не използват пудри, дезодоранти или лосиони, тъй като частици от химикалите които те съдържат, биха могли да доведат до влошаване на качеството на получените изображения. 

„При пристигане за преглед е много ценно пациентът да представи всички предходни образни изследвания (при налични такива), за да може лекарят да направи сравнение с тях и да даде правилната оценка за състоянието му и последващото поведение“, съветва още д-р Ал-Амин.

Специалистът препоръчва дамите да не пропускат прегледа си

тъй като ранното диагностициране на рака на млечната жлеза е от изключителна важност за успешното провеждане на лечение.

Коментари