Публикация

Депресията при татковците води до преждевременно раждане

Учените установили също пряка връзка между мъжката депресия и качеството на спермата


Депресията при бъдещите бащи увеличава риска от преждевременно раждане с 40 на сто - до този извод стигнали шведски учени, анализирайки 350 000 раждания и факторите, довели до тях.

Фактът, че депресията при бременните жени пряко влияе на плода, е отдавна установен, затова учените се фокусираха върху връзката между мъжката депресия и раждането. Бъдещите бащи, които са изпаднали в депресия при забременяването на партньорката си, повишили риска бебето да се роди до 31-та седмица от бременността. Учените от университета в Стокхолм обясняват тази тенденция с повишената чувствителност на бъдещата майка, която обръща повече внимание на партньора си и така неговото състояние й влияе пряко.

Проф. Андерс Херн заявява: " Депресията на партньора категорично се счита за значителен източник на стрес за бременната жена". Известно е, че мъжката депресия влияе негативно на качеството на спермата, както и върху епигенетичните ефекти за ДНК-то на плода - допълва професорът, съветвайки бъдещите татковци да обърнат внимание на своето състояние и дори при най-малкия признак да се консултират със специалист. Учените напомнят, че когато депресията е лекувана, се намаляват и рисковете за плода.

Коментари

Аз не съм чула мъж да си признава, че е депресиран...или, че е виновен.

:)

Тина Малинова
20 яну 2016 12:13

Да не дава Господ да родиш преждевременно и случайно да се окаже, че съседът бил депресиран:)