Публикация

1/3 от новородените в Бургаска област – в МБАЛ „Дева Мария“

Водач по брой раждания е столицата, следвана от Пловдив и Варна. Бургас е на четвърто място, а 1/3 от бебчетата в областта са родени в МБАЛ „Дева Мария“.


Общо 59 850 бебета са се родили в България през 2015г, сочат неокончателни данни за раждаемостта в страната.

Водач по брой раждания е столицата, следвана от Пловдив и Варна. Бургас е на четвърто място, а 1/3 от бебчетата в областта са родени в МБАЛ „Дева Мария“.

На фона на тревожната статистика за страната, д-р Валентин Ирмов – началник на родилното отделение на МБАЛ „Дева Мария“ отбеляза, че броят раждания в медицинското заведение, спрямо изминалата година, е константна величина, а спрямо статистиката от 2013г. са с 20% повече.

Процента на опеартивните раждания продължава да се увеличава, като преди 20 години е бил едва 4%, а в момента на места надминава дори 60%. Добрата новина е, че все повече родилки в МБАЛ „Дева Мария“, насърчавани от специлистите, се насочват към раждането по естествен път. По този начин, началото за 2016г. постави Мартин Тошев. Малкият господин проплака в ръцете на д-р Сияна Драгнева в новогодишното утро в 06:57 часа. Марти и майка му – Нана Тошев вече са си у дома в перфектно здраве.

С разкриването на първото частно родилно отделение в Бургас през 2009г., МБАЛ „Дева Мария“ върна доверието у бургазлийки и те започнаха да раждат отново в родния си град, вместо да пътуват до София, Варна или Сливен. Предложени им бяха достъпни и качествени здравни грижи, както и отношение към родилките като към личности.

Родилното отделени на болницата е едно от най-модерно оборудваните в България. Разполага с високотехнологична, специализирана апаратура и екип от професионалисти.

Неонатологичното отделение е с трето, най-високо ниво на компетенстност. В него се провежда профилактика, диагностика и лечение на новородени деца. Отделението разполага с апаратура от последно поколение – кувьози (включително и транспортен), апарати за изкуствена вентилация, лампи за фототерапия, ехографи, компютърна система за визуализиране на жизнените показатели и др.

Отделението разполага със сектор за новородени, интензивен сектор за деца с повишен риск. Извършва се пълно проследяване на състоянието на новороденото, реанимация и лечение.

В МБАЛ „Дева Мария“ е изработена цялостна програма за скрининг на новородените, която включва денонощни грижи от лекари и акушери.

Коментари