Публикация

Най-добрите пози за сън, които успокояват болката в ставите

Лишаването от сън може да доведе до здравословни проблеми, занижена енергия, хранителни разстройства и проблеми с настроението.


Изследванията показват, че между 50 и 90% от хората с хронични ставни болки, не спят добре. Лишаването от сън може да доведе до здравословни проблеми, занижена енергия, хранителни разстройства и проблеми с настроението.

Ако имате хронична болка в бедрата, колената или раменете, има нещо, което можете да направите, за да се ограничи дискомфортът през нощта.
Здравият мозък е отпочиналият мозък. Той може да се справи по-добре с болката. Липсата на сън, от друга страна, може пряко да повлияе на настроението и да направи справянето с болката по-трудно. Така се получава порочен кръг.
Намирането на правилна позиция за сън може да бъде най-важната стъпка за избягване на болката. Препоръчително е да избягвате да спите на страната на възпаленото рамо, а ако имате болки в коленете – спете с възглавница между краката. Добре е също да не спите по гръб.
При болки в раменете, обвийте с бинт възпаленото място. Това ще държи ръката Ви неподвижна и ще Ви попречи да я държите в неудобна позиция по време на сън.

Още няколко съвета ще Ви помогнат за по-добър сън:

Намерете правилния матрак. Най-добре да е такъв с пяна. Така тежестта на тялото Ви ще се разпредели равномерно и ставите Ви няма да се натоварват.

Приемайте правилни медикаменти. Хубаво е болкоуспокояващите да са с действие между 12 и 24 часа.

Не използвайте сънотворни. Към тях се привиква бързо и се налага увеличаване на дозата.

Правете ненатоварващи упражнения. Добре е да ходите пеша или да карате колело. Плуването също е добър вариант.

Поддържайте добра хигиена на съня. Добре е да си лягате по едно и също време. Изключете телевизора, осветлението и запазете стаята тиха, доколкото можете. Не употребявайте алкохол, той може да Ви направи сънливи, но няма да направи съня Ви по-спокоен, напротив ще се събудите само след няколко часа.

Източник: MedInfo

Коментари