Публикация

Най- добрият избор при мигрена

Мигрената се нарежда сред топ 20 от най-тежките заболявания в света, като засяга 10% от населението, включително и деца


Проучване на Center for Advancing Health  доказва, че ибупрофен облекчава най- бързо не само болката, но и всички други симптоми при мигрена.

Мигрената протича с интензивна, пулсираща болка, която може да продължи между 4 и 72 часа. Болката е съпътствана със симптоми като гадене, повръщане, повишена чувствителност към звук и светлина.

Мигрената се нарежда сред топ 20 от най-тежките заболявания в света, като засяга 10% от населението, включително и деца. Заболяването силно нарушава работоспособността и концентрацията. По-малко от 10% от страдащите са в състояние да работят или да функционират нормално по време на пристъпите на мигрена.

Повече от половината (49%), страдащи от заболяването, използват произволно избрани от най-продаваните лекарства за облекчаване на болката.

Изследователите провели девет проучвания с 4 373 възрастни участници, които са с диагноза мигрена. Средната възраст на участниците е между 30 до 40 години и всички са имали анамнеза за мигрена в продължение на най-малко 12 месеца преди да са включени в проучванията.

Общо 414 пациенти с мигрена са подложени на лечение с 200 милиграма ибупрофен, 1615 - получили доза от 400 милиграма, 208 - доза от 600 милиграма и 1127 са получили плацебо.

26% от пациентите, приемащи доза от 400 милиграма са почувствали облекчение на болката само в рамките на 2 часа, в сравнение с 20 %, приели по-малка доза и 11 %, които са получили плацебо. През същия период, при 57%, които са приели 400 милиграма ибупрофен болката преминава от тежка в умерена или лека, в сравнение с 25 на сто, които са приели плацебо.

Нещо повече – изследователите открили, че гаденето и другите симптоми, които обикновено съпътстват мигрената намаляват в рамките на по-малко от два часа при участниците приели ибупрофен, в сравнение с тези, приели плацебо.

Според изследователите, ибупрофен е лесно достъпно, евтино и най-ефикасно средство при мигрена. 

Източник: Sciencedaily

Коментари