Публикация

УНГ-клиника към ВМА с уникална за България апаратура

Импедансметърът, който е последен писък на технологиите, се използва като основно диагностично средство за установяване състоянието и функциите на елементите на средното ухо – тъпанче, слухови костици, мускули, които се движат, тъпанчева кухина и евстахиева тръба


Най-модерната УНГ клиника

Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” към Военномедицинска академия се сдоби с уникална за България апаратура за диагностика на структурата и функциите на средното ухо.

Този импедансметър, който е последен писък на технологиите и към момента нашата клиника единствена в страната разполага с такъв, ние можем да използваме не само за по-точно поставяне на диагноза, но и за преглед на резултатите от лечението, обясни подп. д-р Дончо Дончев.

Той подчерта, че клиниката и преди е имала подобен апарат, с който са работили 20 години и благодарение на който, той и колегите му, винаги са били едни гърди напред, но новата апаратура прави разликата между диагностика на XX и XХI век. Цената му е близо 14 000 лева, а средствата са отпуснати от Министерство на отбраната, за което УНГ-клиника изказва своята безкрайна благодарност.

Импедансметърът е основно диагностично средство за установяване състоянието и функциите на елементите на средното ухо – тъпанче, слухови костици, мускули, които се движат, тъпанчева кухина и евстахиева тръба. С някои от диагностичните средства може да се добие представа и за слуховия нерв в съвсем началната част.

Важна роля апаратът играе при диагностицирането на редица заболявания, свързани с намаляване на слуха, връзката между състояние на носа и на средното ухо. Приложим е за всички състояния, водещи до затруднение на изравняването на налягането на тъпанчевата кухина; натрупването на течност и срастване в тъпанчевата кухина. Най-честото състояние, което предизвиква тези изменения е третата сливица.

Освен това, импедансметърът се използва при алергичен ринит и синузит при по-големите деца; за диагностициране наличие на остър отит; както и във всички състояния, при които има перфорация на тъпанчевата мембрана – с цел да се установи дали има проходимост в евстахиевата тръба, от което зависи и оперативното лечение.

Aпаратурата се използва и при отосклерозата, както и за бърз тест при деца или пациенти, при които има слаба комуникация или симулиране.

Коментари