Публикация

Д-р Ваньо Шарков: Ваксината "Пентаксим" е безопасна, използва се в 150 страни по света

От прокуратурата уточниха, че възраженията им са свързани само с процедурата по вноса. Не означават, че ваксините са опасни за здравето


След като от прокуратурата обявиха снощи, че и двете внесени от Турция ваксини – Еувакс и Пентаксим, не са разрешени в България, оттам все пак уточниха, че това не означава, че препаратите са опасни за здравето. Магистратите смятат, че има нередности по процедурата около самия внос. По-рано от здравното министерство уточниха, че нито една доза от ваксината Еувакс не е приложена у нас. Цялото получено количество се съхранява надлежно в склад. Пентаксим обаче вече е разпратена до педиатрите, които я поставят на децата според имунизационния календар.

Тук можете да чуете аудио запис от извънредната пресконференция на министър Петър Москов за ваксините на 20 януари 2016 г. (линкът е активен за около седмица)

"Ваксината "Пентаксим" се използва в цяла Европа, в 150 държави по света

Тя е приложена съгласно имунизационния календар и на българското законодателство. Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина. Тя се е прилагала и миналите години и ще продължи да се слага на децата", заяви в предаването „Здравей, България” зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той допълни, че Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. Д-р Шарков поясни, че при внасянето на ваксината е имало две обществени поръчки. Нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешение за употреба.

"Това е формалност за един абсолютно безопасен продукт. Нищо не е прескочено в процедурата", категоричен беше д-р Ваньо Шарков. Той обаче уточни, че Министерството на здравеопазването не е търговец и не продава лекарства и ваксини.

Ваксината "Пентаксим" е като произведената във Франция

"Ваксината "Пентаксим" е разрешена за употреба, идентична е с тази, която се произвежда във Франция. Ние сме малък пазар, но те обясниха, че имат производствен проблем. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим обществена поръчка и имаме доставени ваксини. Благодарение на тази поръчка започнахме да правим и реимунизация с четиривалентната ваксина, която година и половина не беше правена", добави зам.-министърът на здравеопазването.

"Политическите атаки ще продължат. Проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички съмнения. Атаката е такава, защото съмненията за другата ваксина за хепатита е изчистена. Няма съмнение относно тази ваксина за нейните качества и нейното приложение", добави още д-р Ваньо Шарков.

По думите му първоначалните разговори с Турция били за дарение на тази ваксина. А те поискали ние да им дарим ваксината БЦЖ. "В никакъв случай България не е губещата страна. Няма нищо съмнително. Нямаше въпрос на пазарлък. Те изразиха готовност да ни я предоставят. Няма опасност относно нейното приложение", гарантира зам.-министърът на здравеопазването. Според него смесването на въпроса за сигурността на българските деца с политиката е заплаха за общественото здраве.

Коментари