Публикация

В Софиямед спасиха живота на пациентка с рядък тумор на сънната артерия

Сложната операция е извършена от съдовите хирурзи в УМБАЛ "Софиямед" под ръководството на д-р Димитър Марков


Рядко срещан тумор на сънната артерия отстраниха съдовите хирурзи на УМБАЛ „Софиямед“ и така спасиха живота на 31-годишна жена. Тя постъпва в лечебното заведение за консултация, заради болки и подутина в областта на шията, както и затруднено преглъщане. Специалистите установяват, че се касае за туморна формация на сънната артерия.

„Извършихме преглед и еходоплер, които потвърдиха наличието на туморна формация. Направихме и скенер, който показа, че тумора, се намира върху двете разклонения на сънната артерия. Всичко това наложи оперирането на пациентката“, коментира д-р Димитър Марков, д.м. завеждащ отделение по съдова хирургия в болница „Софиямед“.

По време на операцията д-р Марков и екипът му установяват, че формацията е ангажирала освен двете разклонения и общия ствол на сънната артерия, което налага да премахнат част от нея, заедно с тумора. Специалистите я заменят със скроена на място съдова протеза. Операцията продължава над 3 часа, а резултатите показват, че се касае за параганглиом-условно доброкачествен тумор, който се среща изключително рядко.

Д-р Марков обръща внимание, че ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт, както и други животозастрашаващи състояния.

„Именно затова симптомите не трябва да се неглижират, а да се потърси специалист навреме. В много от случаите мозъчно-съдовата болест протича и безсимптомно, а стесненията на сънните артерии често се откриват случайно при изследвания по повод други заболявания“, уточнява д-р Марков.

" }-->

Коментари