Публикация

Феновете на бирата живеят по-дълго

Повечето изследвания са установили, че хората, които пият бира редовно и умерено, не само не развиват бирени коремчета, но дори тежат по-малко от въздържателите


To beer or not to beer?“

За почитателите на бирата подобна дилема не съществува. Повечето от тях са убедени, че тя не е вредна и, нещо повече, дори може да бъде полезна. Теорията им се подкрепя от публикация в „Times of India“, в която са посочени 10 причини, защо да консумираме пенливата напитка. Авторите все пак правят уговорката, че целта на статията не е да насърчава хората да пият бира, особено ако са въздържатели или страдат от някакво заболяване.

1. Пиещите бира живеят по-дълго

Известно е, че злоупотребата с алкохол може да ви докара сериозни здравословни проблеми. Различни медицински изследвания обаче показват, че пълното въздържание също не е много полезно. Според многобройни независими проучвания, умерените консуматори живеят по-дълго и по-добре от алкохолиците и въздържателите. Бирата е перфектното питие за постигане на нужния баланс. Причината е, че тя съдържа ниско количество алкохол, разпределено в по-голям обем течност в сравнение с виното например. Авторите на статията не пропускат да цитират третия американски президент Томас Джеферсън, който казва: „Пиенето на бира в умерени количества, омекотява темперамента, тушира напрежението на духа и носи здраве.“

2. Изцяло натурален продукт

Често се злоупотребява с твърдението, че питието е заредено с добавки и консерванти. Истината е, че бирата е изцяло натурален продукт като портокаловия сок или млякото. В нея има алкохол и хмел, които са естествени консерванти. Тя се приготвя, ферментира, след което се филтрира и пакетира. 

3. Ниско съдържание на калории, на въглехидрати и няма мазнини или холестерол

Като напълно естествена напитка, бирата е нискокалорична. Така например в чаша от 330 мл се съдържат около 125 калории, колкото в 330 мл обезмаслено мляко и по-малко от чаша портокалов сок – 150 калории. Погрешно е да се смята, че пивото има и твърде много въглехидрати. Оказва се, че в една чаша те са около 12 грама, което е три пъти по-малко от въглехидратите в една ябълка например – 35-40 грама. Също така, в бирата няма никакви мазнини или холестерол.

4. Повишава нивата на добрия холестерол

Според някои изследвания една бира на ден може да се повиши нивото на добрия холестерол ( HDL) с до 4 на сто.

5. Помага да се успокоите

Социалните аспекти на умерена употреба на алкохол също са полезни за здравето. Затова е добре, от време на време, да се измъквате от вкъщи и да се отпуснете с приятели си над две бири.

6. Съдържа много витамини от група В

Нефилтрираната или леко филтрираната бира се оказва доста питателна. В нея има високи нива на витамини, особено фолиева киселина, която е подходяща за предотвратяване на инфаркт. Бирата има и разтворими фибри и може да се похвали значителни нива на магнезий и калий.

7. Може да бъде по-безопасна от водата

Ако сте някъде, където водата не е подходяща за пиене, местната бира винаги е за препоръчване. Дори и да не е съвсем качествена, тя е по-безопасна от водата.

8. Предотвратява инфаркти

Всички сме чували да антиоксидантите в червеното вино. Оказва се обаче, че не по-малко количество се съдържа и в тъмната бира. Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, "няма ясни доказателства, че виното е по-благоприятно, отколкото други форми на алкохол." Едно изследване в British Medical Journal през 1999 г. заяви, че умерената консумация на три питиета на ден може да намали риска от коронарна болест на сърцето с 24.7 на сто.

9. Бори рака

Когато говорим за бира и здраве, не можем да не споменем наличието на връзката ксантохумол (xanthohumol) – флавоноид, който се среща само в хмела. Той е мощен антиоксидант, който потиска ензимите, причиняващи рак, много по-мощен от основният компонент в соята според някои учени. Ксантохумол е нещо толкова добро, че германците произвеждат бира, като добавят допълнително от него.

10. От бирата не се прави корем

Проучване, направено от изследователи от Университетския колеж в Лондон и Institut Klinicke на Experimentalni Mediciny в Прага през 2003 г. показа, че няма връзка между пиенето на бира и обиколката на талията. Повечето изследвания са установили, че хората, които пият бира редовно и умерено, не само не развиват бирени коремчета, но дори тежат по-малко от въздържателите.

Така че, ако пиете бира, ще живеете по-дълго, ще бъдете по-щастливи и ще се предпазите от някои заболявания. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Инфаркт Холестерол Инфаркт Холестерол антиоксиданти алкохол въглехидрати калории бира хмел xanthohumol

Коментари

Петър Краев
21 яну 2016 14:42

Логично е - просто изкарват по-малко време с жените си:)

Милен  Цветанов
21 яну 2016 14:34

Стискам палци наистина да е така ! Макар аз почти да не пия от тази течност! Имам колега, който много обича бира и дори фамилията му е такава - съдба. Нещо като Стефан Софиянски, който беше кмет на София.