Публикация

Специалисти консултират безплатно жени в менопауза


Безплатни консултации за жени в менопауза ще се проведат от 14 до 16 октомври в Пловдив.
Инициативата е част от националната кампания „Съюзник на жената в менопауза”, която се реализира в София, Варна и Пловдив.

 

Специалистите ще преглеждат утре от 9:00 до 14:00 в ДКЦ 2 (бул. „6 септември” № 110), в четвъртък от 14:00 до 19:00 часа в ДКЦ 1 и в петък в ДКЦ 5 (жк Тракия). За цялата страна работи и безплатният телефон 0 800 13 599.

 

1,2 милиона жени у нас са в климакс.

 

„60 хиляди българки всяка година преминават прага на менопаузата. За нашата страна той е 47 години”, съобщи доц. Мария Орбецова, завеждаща Катедрата по ендокринология към пловдивския Медицински университет.

 

Тревожен е фактът, че вече дори 30-годишни жени имат ниски хормонални нива, което е предпоставка за ранното настъпване на менопаузата.

 

„Всяка жена трябва да премине през скринингов тест, който представлява изследване на фоликулостимулиращия хормон в урината. Поради затихващата функция на яйчниците нивото на този хормон се повишава, а това е индикатор за настъпването на климакс”, подчерта д-р Орбецова.

 

„Добре е всяка жена в този период от живота си да вземе мерки. Препоръчително е да се употребяват нехормонални продукти като начин за справяне със симптомите, съпътстващи менопаузата”, допълни доц. Мария Малинова, акушер-гинеколог в Университетската болница „Свети Георги”.

Коментари