Публикация

Първата трансплантация на глава ще бъде направена през 2017 г. в Русия

Според италиантския неврохирург Серджио Канаверо операцията е възможна и това е доказано чрез опити с животни


Първата в света трансплантация на човешка глава ще се проведе в Русия. Това обяви италианският неврохирург Серджио Канаверо, който възнамерява да извърши интервенцията, цитиран от руския сайт Вести.ру. По думите на специалиста операцията е възможна и това е доказано чрез опити с животни.

Пациентът е 30-годишният руски програмист Валерий Спиридонов (на снимката). Той страда от тежко заболяване, което го приковава към инвалидна количка и на практика не може да се движи самостоятелно. Първоначално беше обявено, че операцията ще се извърши в Китай. Впоследствие обаче стана ясно, че това е невъзможно.

" Спиридонов е руски граждани и не може да получи нов орган в нито една азиатска страна, а единствено в Русия или друга европейска държава. Вече съм разговарял с най-известните руски лекари и те са готови да помогнат", обяснява неврохирургът в интервю за „Комсомолская правда“. Основното предизвикателство в момента е да се намери източник на финансиране. За да се осъществи трансплантацията, са нужни 20 млн. долара. От страниците на изданието Канаверо отправя апел за помощ към руските милиардери и правителството.

Италианският хирург посочва още, че само в Русия разполагат с необходимите препарати, без които експериментът е невъзможно да се осъществи. Намерението да се направи трансплантация на човешка глава беше обявено още през 2015 година.Тогава реакциите на научната и медицнската общност бяха повече от скептични, но Канаверо уверява, че възможността е съвсем реална. Сега интервенцията е предвидена за 2017 година. Колеги на италианския специалист считат, че ако всичко премине успешно, лекарите ще могат да върнат към нормален живот много парализирани хора.

Коментари

Путин има достатъчно противници - все ще се намери едно тяло...

K A
21 яну 2016 17:18

А тяло откъде?