Публикация

Какво представлява хордомът и кои кости най-често засяга?

Какво представлява хордомът и как се лекува?


Въпреки че всички кости могат да бъдат засегнати, фалангите на ръката са най-честата локализация на този доброкачествен тумор. Обикновено са асимптоматични и често се откриват по друг повод на рентгенографско изследване. Патологична фрактура може да бъде първата им проява. Те обикновено възникват в областта на медуларния канал, където се означават като енхондроми. Рядко, могат да възникнат от повърхността на костта, където те са означават като периостеални хондроми.

Множествените енхондроми, известени като болест на Ollier, се срещат рядко. Когато са съчетани с хемангиоми над подлежащата лезия на костта, заболяването е известно като синдром на Maffucci.

Лечението на пациенти с единични енхондроми обикновено се състои в наблюдение със серийни рентгенографии. Ако лезията остава рентгенологично стабилна и безсимптомна, не е необходима оперативна интервенция. Ако лезията нараства, и стане симптпоматична се препоръчва щателен кюретаж. Лечението при пациенти с множествена локализация е по-трудно. Въпреки че, отделните лезии обикновено не се лекуват, при тежки деформитети е необходимо коригиращи от остеотомии. Тези пациенти също трябва да бъдат наблюдавани и за злокачествена трансформация.

д-р Георги П. Георгиев, дм

Коментари