Публикация

Министерството на здравеопазването подготвя пакет за долекуване


Министерството на здравеопазването подготвя пакет за продължително лечение и палиативни грижи. Това стана ясно по време на среща между министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, заместник-министър на здравеопазването д-р Валерий Митрев, заместник-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов и кметове на общини за финансирането на хосписите у нас.

 

„Пакетът трябва да бъде готов до края на годината и да осигури възможност за финансиране на заведенията за долекуване и на хосписите. Той ще бъде и основен инструмент за извършване на преструктурирането на болничната помощ у нас”, подчерта д-р Митрев.

 

Желанието на МЗ е пакетът да влезе в сила още през следващата година. Това обаче ще зависи от бюджета, който Министерството на финансите ще определи за здравеопазване.

 

„Финансирането на хосписите трябва да бъде приоритет не само на здравното министерство, но и на местната власт, и на Министерството на труда и социалната политика”, отбеляза д-р Божидар Нанев.

 

Д-р Нанев е създал междуведомствена група, която до месец трябва да даде конкретни предложения как може да се осигури финансирането на хосписите у нас, съобщава още Министерството на здравеопазването.

 

Сред обсъжданите идеи по време на срещата са общините да се грижат за капиталовите разходи, а МТСП и МЗ - за текущите. В момента разходите за издръжката на един човек в хопсис на месец са между 900-1000 лева.

 

Работната група ще обсъди и нуждата от законодателни промени в статута на хосписите. В момента изискванията към тях са завишени, защото се третират като заведения за долекуване.

 

Предложенията за промени ще се направят в Закона за лечебните заведения и Закона за социално подпомагане.

Коментари