Публикация

Знаете ли дали сте носители на HPV?


Човешкият папилома вирус (HPV) е една от най-разпространените инфекции, предавани по полов път. Заразяването става при кожен контакт. Установени са повече от 100 типа HPV, над 40 от които инфектират гениталната област. Тези, които образуват брадавици по гениталиите, се наричат нискорискови, а високорисковите са видовете, които може да предизвикат рак на маточната шийка.

Засега не е открито лечение за човешкия папилома вирус, но има ваксина, която предпазва от някои типове на този вирус.

Гениталните брадавици

Това са кожни образувания по слабините, гениталиите или аналната област. Те могат да са с различна големина и форма. Някои изглеждат като плоски бели петна, а други са изпъкнали и наподобяват миниатюрни гроздчета. Понякога HPV се проявява без поява на брадавици.

Симптомите

При повечето заразени с HPV не се проявяват никакви симптоми. Или ако има някакви, те са толкова незабележими, че човек не може да си помисли, че има някаква инфекция.

Симптомите може да са болка, сърбеж, кървене или появата на видими брадавички по гениталиите. Тези симптоми обикновено се проявяват от 2 до 3 месеца след заразяването. Възможно е обаче да се проявят и след три седмици или дори години.

Гениталните брадавици се появяват едва след като заразата е започнала да действа, но вирусът може да се предаде и преди появата на брадавиците.

Диагнозата

Човешкият папилома вирус и гениталните брадавици се откриват след обстоен лекарски преглед на гениталиите и аналната област. Може да се вземе проба от брадавиците за изследване. Ако при жените резултатите показват някакви отклонения, се пристъпва към тест за HPV, за да се разбере дали вирусът е от високорисков вид.

Тестът за човешкия папилома вирус (HPV HC2 Test) е безболезна процедура, която се извършва от гинеколог. Понякога може след процедурата да се появи слабо вагинално кръвотечение или сиво-зелено течение. Лекарят ще ви уведоми докога трябва да се въздържате от секс.

Може да разберете къде да си направите тест у нас на адрес: www.hpv-bg.com

Лечението

Човешкият папилома вирус не се лекува, но може да се третират неговите симптоми.

Посъветвайте се с лекар как да се справите с гениталните брадавици. Обикновено те изчезват сами, но могат и да се размножат.

Повечето хора искат да отстранят брадавиците заради неприятни усещания или от естетическа гледна точка.

Ако искате да ги премахнете, посъветвайте се с лекар. Брадавиците може да се третират с медицински препарати, да се отстраняват с лазер, хирургически или чрез замразяване.

Независимо дали брадавиците са премахнати, инфекцията от вируса остава в клетките на организма. Възможно е да заразите с гъбички партньора си, дори ако при вас не са се появили.

Превенцията

Най-добрият начин за предпазване от генитални брадавици, както и от други болести, предавани по полов път, е практикуването на безопасен секс.
Използвайте презервативи. Те помагат за намаляване на риска от зараза с генитални брадавици, но не предпазват цялата генитална област от кожните контакти.

Преди да правите секс, говорете с партньора си за болестите, предавани по полов път, за да разберете дали той попада в рисковата група. Имайте предвид, че човек може да е заразен без да знае това.

Ако имате симптоми за някаква болест, предавана по полов път, не правете секс преди да се консултирате със специалист.

Презервативите намаляват риска от заразяване, но не напълно.

Ваксината предоставя възможност за предпазване от развитие на предракови изменения и рак на маточната шийка, причинени от най-често срещаните високорискови типове у нас - НРV 16 и 18.

Страната ни държи лидерска позиция не само по заболеваемост, но и по смъртност от рак на маточната шийка - всеки ден у нас се заразяват 3 жени, а една умира.

Профилактичните прегледи, ваксинацията и практикуването на безопасен секс са най-сигурният начин да се предпазите от заразяване с HPV, основен причинител на този рак.

А Вие взехте ли мерки срещу човешкия папилома вирус?

 

Коментари