Публикация

България участва в проучване за лечение на кардиомиопатия със стволови клетки

Над 150 специалисти от страната, Европа и САЩ взеха участие в петото издание на Българския бифуркационен курс


България участва в международно проучване за приложение на стволови клетки при лечението на исхемична кардиомиопатия – сърдечна недостатъчност, следствие от исхемична болест на сърцето. При този метод стволовите клетки се инжектират директно в миокарда. Това стана ясно при откриването на петото издание на Българския бифуркационен курс, който се провежда на 22 и 23 януари 2015 г. в болница „Токуда“ в София. По традиция по време на курса се представят новостите в областта на ендоваскуларното интервенционално лечение на бифуркационните лезии.

За пръв път в програмата на курса има допълнителни сесии, които включват последните световни данни за приложението на стволови клетки при миокардните заболявания. "Тази терапия е нова за света и тепърва ще набира скорост. Все още обаче не са изработени стандарти“, коментира доц. Добрин Василев от УМБАЛ „Александровска“. Той допълни, че през тази година форумът обхваща всички и сложни ситуации, които са възможни при интервенционалното лечение на коронарната болест на сърцето.

В програмата на юбилейното пето издание на Българския бифуркационен курс участват над 150 специалисти от 11 европейски страни и САЩ. В рамките на 3 сесии на живо пред тях ще бъдат представени 6 тежки случаи на пациенти, нуждаещи се от специфично интервенционално лечение.

Според д-р Ив Лувар от Клиника „Маси” в Париж, съдиректор на курса, за пет години инвазивната кардиология се е променила най-вече в детайлите. Случаи, които преди са били определяни като невъзможни за излекуване с инвазивни методи, сега вече могат да предложат алтернатива на тежката хирургия.

Според другият международен съдиректор на курса проф. Робърт Гил от Полша, този курс е най-добрият модел чрез получаване нагледно на знания от най-добрите в областта, да се обучават специалисти по инвазивна кардиология и те да могат да се докоснат до последните новости, като това води до възможност да се предлага най-доброто лечение, което съществува за пациента.

„Срещата е много полезна от гледна точка на повишаване възможностите да се предлагат най-добрите и ефективни методи за лечение на пациентите в България", сподели д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в Токуда и председател на Българското дружество на интервенционалните кардиолози. По думите му 110 са инвазивните кардиолози в България, които всяка година имат възможност да участват и да получават обучение и информация от първа ръка за новостите в сферата на инвазивното лечение на бифуркационни запушвания. Форумът е важен и за младите лекари, на които предстои да бъдат следващите светила в областта на инвазивните методи.

Коментари