Публикация

​Как да действаме при хипотермия и локално измръзване?

Добре е да се спазва правилото на лука, дрехите да се много и топли, табу е разтриването със сняг на измръзнали части от тялото. Хубаво е да се знае и че при хипотермия - алкохолът може да убие пострадалия


В Плевенска област са характерни най-високи най-ниски температурни аномалии. В град Кнежа, преди дни бяха измерени най-ниски температури в страната от – 22 градуса, но и в самият Плевен, също градусите не бяха много различни. Това което е добре да се каже за въздействие на ниските температури е да се прави разлика от измръзване и хипотермия.

За измръзване се приема част от тялото – ръка, крак, уши, нос, а общата хипотермия е преохлаждане на цялото тяло. Организмът ни е направен умно и ние, както всички бозайници поддържаме постоянна вътрешна температура на тялото, която се поддържа, чрез различни компенсаторни механизми. При малките деца и възрастните хора, както и при предварително увредени индивиди, които имат дисбаланс на течностите и разстройване на тези механизми при продължително излагане на по-ниски температури се получава преохлаждане, което ако продължи преминава в хипотермия.

Какво е хипотермия?

Хипотермия е спадане на общата телесна температура под 35 градуса. Тя е с няколко фази, като първа се изразява в силно треперене, а кожата настръхва. Чрез треперенето организма се опитва да произведе повече топлина. Постепенно обаче дишането се задълбочава, ръцете губят координация, говора става насечен, а треперенето неконтролируемо. След тази фаза се преминава в нарушение в съзнанието, като е възможно човека сам да се съблече, тъй като започва да мисли, че не му е студено, а горещо. Това е нарушение в централната нервна система, изчерпват се въглехидратните резерви в тялото, треперенето спира, човекът се отпуска и при продължаване на престоя на студено хипотермията се задълбочава. Последната фаза е когато температурата спадне под 32 градуса - човек заспива и настъпва т.нар.бяла смърт.

Поради ниската консумация на кислород биологичната смърт се забавя, а човекът е изпаднал в клинична смърт, но все още има шанс да бъде спасен. За това и в планинското спасяване има правило, че хора, които са в бяла смърт, не може да се обявят за починали преди тялото да бъде затоплено до нормална температура. Има случай, които са описани в литературата на тела попаднали в ледена вода и извадени, при измерена температура 30 градуса, след затопляне успяват да се възстановят. Когато става дума за инцидент във вода преохлаждането настъпва много бързо. Когато сме на открито освен ниските температури, за хипотермията може да допринесе и скоростта на вятъра. Правилото е 10 м. в секунда – реалното усещане за студ е – 15 градуса, а при -15 при скорост на вятъра 20 м. в секунда, се усещат все едно е – 43 градуса. Колкото е по-висока скоростта на вятъра, толкова по-бързо се преохлажда организмът.

В Плевен и Кнежа, до тук за практиката, която имам не е имало случай на измръзнали хора с изключение на бездомници или възрастни и самотни хора от селата. Често възрастните хора, които нямат близки при тях, оставят печката им да загасне и при престои на студено около 48 часа, често се стига до фатален край. За това съветът ми е техните близки да се чуват с тях поне веднъж на ден, за да се знае, какво се случва с тях. Проблем са безомниците, които лягат да спят на открито и често загиват.

Как да помогнем на човек изпаднал в хипотермия?

Първото е да се внесе на закрито пострадалият, след това постепенно да се започне затопляне на организма, като под постепенно се има в предвид – да не започне да се обдухва със сешоар, духалка, или да се топят ръце и крака в топла вода. При такива случаи това не се прилага, защото пораженията ще са още по-големи. Човекът се внася на топло, ако има дрехи те се събличат, защото задържат студа, след това се завива с одеала. Пострадалият трябва да се постави в т.нар. ембрионална поза, която е физиологичен механизъм за запазване на телесната температура, а ръцете да са под мишниците.

Ако е на открито пострадалият - екипите от планинското спасяване и спешните екипи са снабдени с термо одеала, които са с фолио отвътре, а то отразява топлината и пациента се загрява постоянно. В никакъв случаи не бива да се ползват нашумелите затоплящи електрически одеала. Ако пострадалия е в съзнание му се дават топли, но не горещи напитки, защото иначе може да се получи термичен шок и човекът да загине докато му се помага. Правило е първо да се затопли тялото, а след това главата, защото ако се затопли първо главата се повишава консумацията на кислород от мозъка, които не може да бъде осигурен от организма в състояние на шок и се задълбочава проблема. В никакъв случай не бива да се дава и алкохол на пациент изпаднал в хипотермия. Кученцето Сан бернар с бъчвата на врата е само в анимационните филми. Алкохолът действа съдоразширяващо и в ситуация на хипотермия, разширявайки съдовете, топлата кръв се разсейва към периферните части на тялото. Това води до усещане за затопляне, но студената кръв от крайниците навлиза в сърцето и мозъка, което пък причинява шок и може да доведе до смърт.

Измръзванията

За измръзване се приема излагане на ниска температура на ограничена площ от тялото. Локално – това са крака, ръце лице. При измръзването имаме 4 степени, както и при изгарянето. При първа степен е засегнат само повърхностния слой на кожата, която побелява и губи чувствителност, след като се затопли се усеща боцкане и парене, което отминава след 5-10 мин.и кожата възстановява нормалния си цвят. Във втора степен се засягат по-дълбока част от кожата. Тогава тя е втвърдена и е напълно безчувствена, като липсва и усещането за мравучкане. При затопляне се усеща силна болка и цвета на кожата става лилав. Последствията при втора степен измръзвания са,че тази зона, която е била изложена на студа остава по-чувствителна от останалата, но няма дълбоки трайни увреждания. При трета степен на измръзвания тези увреждания са налице, като при затопляне се появяват мехури, както при изгаряне, тъй като са засегнати по-долни части от кожата. Тези мехури могат да се разязвят, а лечението е трудно и продължително, остават белези, а понякога се стига и до некроза на тъканите. При четвърта степен на измръзване вече е налице типична некроза, като се налага ампутация на засегнатите крайници- фалагни на пръсти, ушни миди, носове. Засягат се мускули, сухожилия и дори кости.

Първа помощ при измръзване е също както и при хипотермията. Първо се изолира човекът от ниската температура. При полеви условия в планината или на открито, замръзналите пръсти най-често се поставят под мишниците, за да са на телесна температура. Разбира се отстраняват се ръкавици, като в крайниците в никакъв случай не се затоплят с гореща вода или грейки. Друга груба грешка са разтривките със сняг. Заради абразивното действие на снега може да се свали и кожата на засегнатото място. Ние ще му помагаме ли или ще го мъчим? Затоплянето, ако все пак решим да е с вода трябва тя да е с телесна температура 35-36 градуса, не повече, защото в противен случаи е силно болезнено, но и ще доведе до термично изгаряне на засегнатите части. Добре е, както и при хипотермията, ако човекът е в съзнание да се дават затоплени и подсладени течности, за да се повиши кръвната захар и организма да възвърне част от силите си. Не бива човекът да движи крайниците си, защото така се стимулира кръвотока, тъй като студената кръв навлиза към сърце и мозък, и така може да се стигне до шок.

Нещата са комбинирани, обикновено няма изолирано измръзване без общо преохлаждане на тялото. Такива случаи може да има при производствени аварии, когато се работи с газове. Задължително при измръзване или хипотермия трябва да се търси медицинска помощ. Както и при изгарянията тези мехури, които се появяват са източник на инфекция. На пострадалия се прави тетанична профилактика, антибиотично лечение, мазила се използват, както и антисептични превръзки.

Измръзванията на части от тялото е свързано с хипотермията. Приоритет при оказване на първа помощ на такъв човек трябва де е не локалното измръзване, а хипотермията. При нея може той да изпадне в шок, но не и да умре, а при локалното измръзване може да се загуби част от тялото, но не и за почине.

И отново ще повторя, че при измръзване или хипотермия е добре да се търси медицинска помощ. В Спешно отделение на УМБАЛ-Плевен, имаме всички възможности да се справяме с подобни състояния. И нека читателите не забравят, че при – 22 е добре да спазват и правилото на лука. Дрехите да са многобройни и топли, за да могат да задържат топлия въздух и да служат като въздушна възглавница.

Д-р Петко Стефановски – началник на Спешно отделение при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен

Коментари