Публикация

Ваксините, глупако! *

Добрата производствена практика (GMP) във фармакологията е система от стандарти за гарантиране качеството на крайния биопродукт. GMP покрива всички аспекти на производството; от изходните материали, помещенията и оборудването до обучението и личната хигиена на персонала.


Ваксините, глупако!*

Добрата производствена практика (GMP) във фармакологията е система от стандарти за гарантиране качеството на крайния биопродукт. Тя е предназначена да сведе до минимум основни рискове като: неочаквано замърсяване на продуктите, което води до увреждане на здравето или дори смърт; неверни етикети на контейнери, водещи до грешна информация за лекарството; недостатъчна или твърде много активна съставка, което води до неефективно лечение или нежелани ефекти. GMP покрива всички аспекти на производството; от изходните материали, помещенията и оборудването до обучението и личната хигиена на персонала.

СЗО е установила основните стандарти за такава практика, като дори в страните, които имат специфични изисквания и собствени практики, базисните изисквания винаги следват критериите на Световната организация. Към GMP за производство на ваксини, анекс 4 (WHO Technical Report Series, No. 926, 2004) се отнася конкретно към влагането на тиомерсал (мериолат, живачна сол поддържаща стерилността на ваксината). Именно към него е насочена основната част от яростта на антивакс-настроенията днес. Тоталната обърквация, до голяма степен и по вина на МЗ, по повод бартера с ваксини от Турция допълнително наля вода в позатихналата мелница на изпадащите в дисморфичен резонанс от вида на игла люде. Поводът в началото беше ваксината Еувакс В (срещу хепатит В). Тя е произведена в Южна Корея и както е видно от линка по-долу е реферирана по стандартите на СЗО. Тоест, факта че не е лицензирана на територията на ЕС не я прави опасна и не променя факта, че тя е сред най-често прилаганите ваксини срещу хепатит В в света. Съдържа доста под допустимите стойности на тиомерсал, което разнищва основният аргумент срещу нея.

http://www.who.int/immunization_standards/vaccine_quality/69_hepb/en/

Въпреки това, на министерството и през ум не му е минало да я прилага. До момента нито един българин не е ваксиниран с нея, тя стои на склад „за кризисни ситуации с мигранти.“ До колко товае икономически оправдано е съвсем друг въпрос и няма да го зачеквам, защото ще река нелицеприятни неща за менталния статус на чиновниците в министерството. По чисто политически причини, защото ПееФски и компания просто не могат да си седнат на дебелите задници в последните седмици, истерията се раздуха и се атакува другата ваксина – Пентаксим. Именно тя всъщност беше целта на бартера и с нея започнаха да се правят така важните имунизации на децата срещу 5 изключително агресивни инфекциозни агента. Тази ваксина се ползва у нас от доста години, но данданията се вдигна, защото видиш ли ни била подарена от Турция. Е, и?! Компонентите и са произведени във Франция, а в турската лаборатория Mefar те се комбинират в крайния биопродукт. Тази лаборатория е в състава на голяма фармацевтична компания, създадена през осемдесетте години, когато нашите учени са гонели мишките из студените коридори на БАН и са пощипвали пухкавите машинописки. Компанията е с международен имидж и както е видно дори от бърз преглед на сайта, има всички необходими сертификати от международни референтни институции, включително СЗО, както национални и такива на страни-партньори като Румъния.

http://mefar.com/about-us/quality-and-certification.aspx

Натискането на този гаден националистически спусък у примитивния българин е крайно опасно. Примитивният антиваксър, ако е и шовинист и помни от часовете по история в соцучилището само някакви амбивалентни картинки от някакви турски кланета, скача като бик на червено много лесно. Не стига че световната конспирация му трови децата с ваксините, но сега на страната на американците, ционистите и соросоидите застават и турците. Сънува нещо за Местан и някакви разходки до посолството и без да помни за какво точно беше гюрлутията по Нова година, връзва две и две и се сеща, че Местан е внесъл отровните ваксини за да завладее минимум Източните Родопи.

Хората които ме познават по-отдавна, знаят че отдавна съм изоставил излюзиите си за черно-бял свят и не лицемернича на измислени добродетели. Нямам нищо против, радвам се даже, ако всеки получава това, което е заслужил.Отвратително е обаче невинни децаи родители, които осъзнават важността на ваксинопрофилактиката, да бъдат подвеждани от шайка гамени. В немалък брой случаи чух разумни родители, объркани от ситуацията, да казват, че ще изчакат със слагането на ваксината. Те имат възможността да го направят, но за сега не съм чул хемофилусния менингит да има намерение да почака докато институциите се натуткат и кажат, че медиите на ПееФски и прокуратурата на Цацаров играят мръсни игри, а децата които ще останат без ваксини са само косвени жертви. Тъкмо ми беше дошло до гуша от лицемерие и прочетох какво е казал Калин Терзийски в интервю оня ден. Въпреки че вероятно беше пил, а може би и точно заради това, беше нацелил есенцията на тази дивашка ситуация макар и да говореше по коренно различна тема. Споделям ви я за финал: "Нарочно направих така, че за 6-7 години да се харесвам на хората. Вие искахте това. Искахте това да видите. Точно както в Малкия принц турският астроном отива и казва – аз открих астероид. И всички казват – еби си майката, ти си тъпанар турски. И след това, когато отива с фрак и хубави дрехи, и всички казват, това е чудесно, той наистина е открил невероятно нещо. Аз написах "Има ли кой да ви обича" - през 2000-та година. Прочетоха го трима-четирима човека. И казаха, че е хубаво, доста хубаво. Приказка. 2009-та издадох сборник заедно с други разкази. Някои хора казаха – това е добре, много е интересно. 2011-та получих европейска награда за литература заради тая книга. И всички казаха - Калин Терзийски е голяма работа и си е ебал майката. Защо, след като съм написал това нещо, когато съм бил най-нещастен и най-беден. Какви сте вие хора, не ви ли е срам поне малко от всичко това?"

* Епитетът е взаимстван от Бил Клинтън

В. В.

Коментари

Ина Димитрова - произвежда се само БЦЖ и тетанус /и туберкулин/. Другите наши ваксини са спрени от СЗО поради дългата борба от Македония и техните сигнали /и доказани лабораторно вреди / към СЗО. Мога да ви дам доказателства да четете ако искате. За мен изборът не е дали да се сложи ваксина , а какво качество е тя. И имам ли избор между няколко вида с правилно описано съдържание в индивидуална доза - дозата е изключително важна. Не бих сложила ваксина с 1 евро и под 1евро - Продажна цена- произведена при съмнителни условия с незнайно основно вещество купено за стотинка. В България няма избор - има 1 ваксина/ ако изобщо я има/ и това е. Щеш не щеш нея слагат и нея са длъжни да сложат. Обаче в Европа / западна/ има избор и не е голям проблем да се закупи качество. Същото е и с останалата фармация когато изборът се свежда до 1 незнайнокачествен медикамент. Който лекарите са длъжни да използват . Пишете в Гугъл - монополът върху лекарствата и ще разберете всичко. И лекарите и пациентите са потърпевши от тази история. Печалбите са другаде.

г-жо Петрова, да не би да сте хомеопатка?

Ина  Димитрова
15 фев 2016 09:58

Д-р Петрова, а кои са българските ваксини за хепатит В и подобни на Пентаксим? Аз си мислех, че у нас се произвежда само БЦЖ ваксина.

Вие мадам не се пънете да четете като дявола Евангелието. Как ще пиша и как ще се изразявам е лично моя работа. На един лекар отива всичко онова, което той сам си позволи. Нямам самочувствието да пръцкам с ментолови аромати. Еувакс Б съдържа напълно безопасни и допустими дози тиомерсал - дори и да ми ги "смятате" в микрограми. Да припомням ли, че до не много отдавна същата тая ваксина си беше надлежно разрешена от ИАЛ http://www.medicine.bg/public/listovka/87s.pdf И въпреки всичко внесения Еувакс В не се прилага в момента, както добре знаете. А Пентаксима отговаря на всички стандарти и за щастие, въпреки зора на такива като Вас, в момента покрива ваксиналните нужди. Не знам дали за един лекар "не отива да ползва циничен език", но съм сигурен, че за лекар не отива да създава антиваксинални настроения! А тази публикация си я намирате от Медлайн и много внимателно и с вникване си я прочитате. Важното подчертавайте с червен карандаш! Kroger AT, Atkinson WL, Marcuse EK, Pickering LK, Advisory Committee on mmunization Practices Centers for Disease Control and Prevention. General recommendations on immunization: recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2006;55:1– 48. (IV

Ваксините са си добри, но въптросът е в далаверата?!! На чий гръб?! На гърба на данакоплатеца!

Кучетета си лаят .... а керванът си върви.

Да, точно това е въпросът - защо се стигна дотук? Ясно е, че определен екип на министерството не си е свършил работата. И доколкото имам неофициална информация, фирмите не са се явявали заради нескопосно обявения търг за обществена поръчка.

Най-странното е че никой не пита за договора и предплатените ваксини на Санофи Пастьор . Та Французите ,защото нямали предварителен договор с нас , нямали ваксини за 2014-06 до 2018 г и затова неможели да ни ги пратят. А временният министър , Мирослав Ненков още тогава обясняваше, че въпреки че ние сме ги предплатили , те не ни ги пращали. Защо не се раздуха ВЪПРОСЪТ, защо стигнахме въобще до тук.

Аз лично съм доста смутена от изказа...

Mariya  Popova
25 яну 2016 15:11

Право в десетката, д-р Велев !