Публикация

​Какво трябва да знае жената, след като установи бременност?

Един от минусите на програма „Майчино здравеопазване” е, че не се покриват хормоналните и генетичните изследвания, а броя на ултразвуковите изследвания е недостатъчен


Демографският срив през последните години прави впечатление в цялата страна. През миналата година в Плевен, в АГ-комплекса към УМБАЛ са се родили около 1400. Това което прави впечатление е, че се увеличават младите жени, които раждат за първи път във възрастовата граница от 15 до 18 г., както и жени, които раждат първото си дете на възраст от 35-37 години. Като акушер-гинеколог бих дала съвет на жените, които установят,че ще стават майки, да се обърнат към специалист АГ. Това е първото, което е добре да се направи. Жената се зачислява към програмата „Майчино здравеопазване”.

Изследванията, които се правят са кръвна захар, кръвна картина, урина, по специфичните са сифилис, хепатит В, както и СПИН, който не е задължителен, като изследване, а е препоръчителен. Това което мога да кажа е,че в РЗИ-Плевен, това изследване се извършва безплатно в Кабинета за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН. Освен това на бременната жена се провежда микробиологично изследване на влагалищен секрет, цитонамазка и ехография, за да се установи възрастта на плода, както и дали има някаква аномалия. От там насетне бъдещата майка и акушер-гинекологът, който е избрала се виждат почти всеки месец, а част от изследванията се повтарят. Основно това са кръвна захар, урина и пълна кръвната картина, за да се профилактира анемичен синдром, ултразвуковото изследване- второто, което е и последно според пакета по НЗОК, се провежда в 20 седмица. Също така се прави и изследване за определяне на кръвна група, тъй като повече от пациентите не я знаят.

Това което бих посъветвала пациентите е, да имат доверие на лекаря си. Рисковете от анемичен синдром и аномалии са по-често срещани при по-възрастни жени, но и при младите. За това доста гинеколози препоръчват генетични изследвания, а през 18-20 седмица и провеждане на амиоцентеза. Другото като препоръка е редовно да се посещава женска консултация, за да се износи и роди живо и здраво дете.

Единственото, което ме притеснява от това, което е отпуснато по пакета „Майчино здравеопазване” е факта, че през цялата бременност на жената може да се провеждат две ехографии, първата за установяване на бременността, а втората в 20 седмица. За мен поне 4 ултразвука трябва да се направят в хода на бременността. Също така е добре да се покриват и хормоналните и генетичните изследвания, за да се знае, че бъдещото поколение е здраво.

Дни след Бабинден бих пожела на всички колеги акушер-гинеколози преди всичко здраве, повече търпение и професионални успехи, а на пациентите да имат доверие в нас.

Коментари