Публикация

В очакване на новия председател на БЛС


От 16 до 18 октомври в черноморското градче Равда ще се проведе поредният национален събор на Българския лекарски съюз. По време на тридневния форум ще бъде избран нов председател на съсловната организация.

 

Тъй като дейността на Българския лекарски съюз засяга пряко не само гилдията на медиците, но и пациентите, екипът ни се обърна към трима изтъкнати лекари със следните въпроси:

 

* Какъв трябва да бъде Българският лекарски съюз, за да може да се увеличи неговото влияние както в обществото, така и в професионалната гилдия?

 

* Каква фигура трябва да оглави БЛС, за да се изпълнят задачите му?

 

* Виждате ли подходяща фигура сред кандидатите за поста председател?

 

Доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология, завеждащ отдел „Микробиология" в Националния център по заразни и паразитни болести:

 

- Българският лекарски съюз трябва да е една уважавана професионална организация. В общественото пространство не трябва да излизат и да се коментират никакви вътрешни проблеми и крамоли. Срамувам се, когато гледам по медицински форуми някои лекари с какви думи говорят един за друг. За нас, лекарите, трябва да има две свещени неща - професията и колегите ни. Смятам, че ако се реализира това взаимно уважение и пазене на професионалния престиж, лекарският съюз ще има много по-голям авторитет.

 

- За мен най-високото звание в нашата страна е званието лекар. Новият председател задължително трябва да е добър лекар и познат на обществото честен човек. Всичко друго се учи.

 

- Не съм обсъждал персонално кандидатурите на никой от кандидатите за председател на БЛС.

 

Проф. Иван Миланов, изпълнителен директор на Специализираната болница по неврология и психиатрия „Св. Наум” – София:

 

- Според мен Българският лекарски съюз трябва да е една професионална организация, която да може ефективно да защитава професионалните права на лекарите. Различни неща се чуват за това дали не трябва да бъде под формата на някаква камара. Най-важното обаче си остава БЛС да умее да брани интересите на лекарската гилдия и на пациентите, разбира се. 

 

- Българският лекарски съюз трябва да бъде оглавен от фигура, която има популярност сред лекарите. Това, разбира се, е много трудно, защото популярност обикновено се придобива едва след като станеш председател на лекарския съюз. Все пак въпросният човек, който ще застане начело на БЛС, трябва да бъде много енергичен и готов да отвоюва от държавата повече права за съюза.

 

- От кандидатите за поста председател на БЛС аз познавам  лично само д-р Райчинов, при това не много добре. Въпреки това дотолкова, доколкото го познавам,  аз смятам, че той е човек, който би могъл да се справи с тази задача.

 

Доц. Георги Михайлов, национален консултант по хематология, началник на Клиниката по хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания:

 

- Моето мнение е, че през последните девет месеца Българският лекарски съюз пое една много сериозна линия на активност, която е в полза както на българските лекари, така и на българската нация. БЛС отново привлече към себе си качествени хора - специалисти в отделните области на клиничната медицина, научни консултанти, които да участват в конструирането на новите тенденции в развитието на българската медицина. Българският лекарски съюз трябва да продължава да се развива, като взема предвид своето значение на обединяваща сила в подпомагането на всяка отделна област на клиничната медицина. Той също така трябва активно да участва в създаването на стандартизирани методи и на диагностика, и на лечение, и на заплащане на здравните услуги в рамките на Република България. Нещо, което е много важно и което трябва да бъде приоритет действително на БЛС, а може би не на НЗОК. Тя по-скоро има ролята на орган, който упражнява контрол върху начина на финансиране, но не орган, който би могъл да създава еталони за медицинско лечение.

 

- Според мен фигурата, която трябва да оглави съюза, е фигура, способна да обедини новите идеи с българските възможности, защото идеи и възможности са две страни на една и съща монета, но понякога тези страни са различни. Възможностите на нашата страна на този етап са в относително скромен мащаб. В този смисъл новият председател трябва да търси консенсуса, от една страна, между професионалната гилдия и Министерството на здравеопазването, което представлява основният орган, който и контролира, и направлява цялостното здравеопазване и неговите стратегически направления, а от друга - между НЗОК и влизащите вече в действие (надяваме се, съвсем скоро) национални осигурителни фондове.

 

- За момента аз нямам информация кои са кандидатите и какви са техните платформи, за да мога да ви дам личното си мнение по въпроса.

Коментари