Публикация

Анаболните стероиди – търговия с цел пристрастяване

Анаболните стероиди въздействат на цялото тяло. А страничните ефекти са изключително сериозни.


Анаболните стероиди са наркотични вещества. Те са квалифицирани наред с хероина, морфина, амфетамините, метаамфетамините, кокаина. Забранени са и който ги предлага, трябва да носи наказателна отговорност.

Това, което се случва все по-често в България, е, че анаболите се предлагат във всеки бодибилдинг салон тайно. Стероидите са източник на добър доход за този, който ги продава на черния пазар - печели както от наркотиците.

Продават се най-често на младежи, които искат да направят хубави мускули на по 17-18, 20 години. Казва им се, че трябва да вземат анаболни стероиди по специална схема. И те го правят. Могат да се вземат различни препарати или само един.

Анаболните стероиди могат да бъдат различни по химически състав - 17-алфа, 17-бета анаболни стероиди и новите, които сега се предлагат под формата на прохормони. Анаболните стероиди, включително и тестостеронът като ампулна форма, са забранени със закон. Но в законовата уредба за прекурсорите прохормоните не са забранени.

От 2000 г. те се предлагат под това име. Когато се вземат, в организма те стават хормони и ефектът им е същият. Реално погледнато всички - независимо от кой вид са, действат като тестостерон. За мускулите ефектът на тестостерона е много добър и всички го виждат. Но анаболните стероиди въздействат на цялото тяло. А страничните ефекти са изключително сериозни.

Има риск да се затворят епифизите на костите - момчетата ще бъдат с мускули, но с нисък ръст. По-нататък това може да доведе до остеопороза. Друг страничен ефект е намаляване на сперматозоидите. Стига се до пълна липса на сперма. След спиране на анаболите е възможно след 6 месеца функцията да се възстанови. Но в много случаи това не става.

Момчетата се чувстват много потентни, докато ги използват, защото това са ефектите на тестостерона. Но скоро се получава обратният ефект - стават импотентни. Това е заради връзката с мозъка.

Част от тези анаболи влияят като женски полови хормони. Затова употребата им може да увеличи гърдите. Това не може да се премахне по никакъв начин освен с пластична операция.

Друг страничен ефект на анаболите е образуването на тромби. Те могат да се получат в произволен кръвоносен съд.

Затова има случаи на внезапна смърт поради инфаркт или инсулт. Тези странични ефекти са много опасни и се получават за много кратко време. Може да се стигне и до токсично увреждане на черния дроб. В по-късен етап се образуват ракови заболявания на простата, на млечните жлези, на надбъбреците.

Младите момчета и мъже, които прибягват до употребата на анаболи в повечето случаи не знаят за страничните ефекти. Когато ги купуват, ги информират само за нарастването на мускулите, но не и за опасностите. Анаболите са наркотици, които предизвикват привикване и пристрастяване. Когато се спрат, водят до абстинентно състояние. То се изразява с психично желание на засегнатия да продължава да търси анаболи и много често - до бодибилдинг психози, които се изразяват с голяма агресия, объркване, непознаване на близките, неадекватно поведение, зрителни и слухови халюцинации.

Често самите анаболни стероиди предизвикват прием и на други вещества – в повечето случаи амфетамини или алкохол. Тогава нещата се ускоряват като токсични ефекти.

В последните години тежките случаи зачестяват, което показва, че употребата на анаболни стероиди - било то в малки дози – се увеличава.

За мен най-голямата тревога в момента е какво се съдържа в аминокиселинните разтвори и в креатина. Те са хранителни добавки, които се дават за бодибилдинг маса. Възможно е в тях също да има анаболни стероиди или прохормони. Това може да не е отразено на етикета - нито трениращият знае какво точно взема, нито треньорът. Това е търговия с цел пристрастяване. За да имаш големи мускули, се иска много труд. В съвременния свят ние искаме всичко да е по най-лесния начин, но такъв няма.

Доц. д-р Снежа Златева

Коментари