Публикация

МУ – Варна отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване


МУ – Варна отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Посетете Библиотеката на МУ-Варна от 25 до 31 януари, за да се информирате и вижте съвета на специалиста във видеото тук!

От 25 до 31 януари 2016 год. Медицински университет - Варна ще отбележи Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка с тематична изложба и информационни материали в централната библиотека. Целта на кампанията е да се повишат познанията за това заболяване и средствата, чрез които то може да бъде предотвратено.

Информационен щанд в сградата на централната библиотека представя тематична колекция от книги, периодика и статии на български, английски и руски език, свързани с рака на маточната шийка - второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените след рака на гърдата. Информационният щанд е организиран с много ентусиазъм от служителите в библиотеката, които освен изложената научна литература са поканили студенти, експерти и преподаватели от университета да споделят опита си и превенцията при заболяването. Експерти от МУ-Варна, специализирали във Великобритания обясняват методите за превенция и профилактика. На 28 януари 2016 г. (четвъртък) от 15:00 ч. в читалня „Учебници", студентите Зарина Брейди и Шамсвар Ариф от специалност „Медицина" ще направят кратка презентация на тема „Рак на маточната шийка", която ще бъде последвана от отворена дискусия. Всички посетители могат да изгледат кратко видео по темата и да получат информационни материали за заболяването.

Ракът на маточната шийка е единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване. Въпреки това в България всяка година заболяват над 1000 жени и умират около 400, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година. Данните за 2015 г. сочат 1 105 новодиагностицирани случаи с рак на маточната шийка. При ранно диагностициране ракът на маточната шийка може да бъде преодолян. Той може да бъде установен при редовен гинекологичен преглед с цитонамазка.

За повече информация може да изтеглите безплатно справочника Comprehensive cervical cancer control: a guide to essential practice на Световната здравна организация.

Бъдете информирани!

Коментари