Публикация

Какво е ишиас и как да облекчим болката (ВИДЕО)

Симптоми, анатомия, лечение, упражнения


Седалищният нерв е най-големият нерв в тялото. Започва с коренчета в лумбалната част на гръбначния стълб, т.е. областта на кръста, следва надолу зоната на хълбоците и има задача да изпраща и приема сигнали към долните крайници.

Болката при възпален седалищен нерв, т.е. пристъп на ишиас се чувства в поясния сегмент, продължава надолу към задната част на бедрото и се спуска надолу под коляното.

Симптоми на ишиас. Невралгия

Възпалението на седалищния нерв, причиняващо ишиас, най-често е причинено от дискова херния, т.е. притискане на нервните окончания между прешлени при деформация на тъканите между два сегмента.

Причините за възпалителен процес при седалищния нерв всъщност са доста – освен споменатата дискова херния, негативна роля за наказанието ишиас може да играе възпалителен процес в съседна кост или става (тазобедрена), тумор, кръвоизлив, нараняване с последвала инфекция. Седалищният нерв може да се възпали и по време на бременност.

Симптомите, по които можем да разпознаем атаката от ишиас:

  • болки в кръста;
  • болки в крака;
  • “мравучкане” или изтръпване по хода на нерва – под кръста, седалището, задната част на бедрото;
  • парене.

В някои случаи ситуацията е толкова тежка, че човекът с ишиас едва ходи и раздвижването не му създава облекчение. Не може да си намери място и в легнало положение, защото при отпускане на тялото в хоризонтално положение възпаленият нерв е притиснат и страданието продължава.

Когато се коментира проблемът ишиас трябва да е ясно, че става дума за тип невралгия, поражение или болестно състояние на седалищния нерв (docdoc.ru). Сигурен признак, че става дума именно за това е фактът, че боли в кръста и само в единия крак. Ако болката се появи без видима причина, внезапно и нямате други симптоми това състояние може да е причинено от мускулен спазъм.

Невралгията на седалищния нерв обаче може да е само елемент от обща силна простуда, която ще почувствате и по други типични признаци.

Анатомия и лечение на седалищния нерв (снимки)

ишиас

Седалищния нерв, с който свързваме страданието ишиас, е най-големият и най-натовареният в човешкото тяло.

Той има сложна структура и при функциите, които има, е в повишен риск от увреждания.

В някои случаи при него има засягане само на сетивни влакна, като това състояние причинява болка. В други невралгичното състояние може да причини трайни, необратими промени в структурата, които да доведат до загуба на чувствителност или парализа на ходилото.

Лечението или “опитомяването” на ишиасната болка започва логично с установяването на причината, поради която се е развило възпалението на седалищния нерв– то може например да е резултат от токсикоза при диабет.

Неутрализира се(ако е възможно) причината, поради която един човек страда от ишиас (притискане от тумор, костна маса), след което се предприема симптоматично лечение.

Пациентът с ишиас трябва да остане на легло; подходящи са затоплящи процедури – физиотерапия, противовъзпалителни медикаменти, витамини от В-групата, обезболяващи, ако има данни за парализа – терапия с нивалин. Ако състоянието се повтаря, се препоръчва балнеолечение.

Пристъпите на ишиас не са маловажен здравословен проблем и не бива да се пренебрегват. Отзвучаването на един първи ишиас следва да бъде обеца на ухото; най-малкото да се потърси причината за него и да се провери дали няма друг здравословен проблем, който го провокира и до момента е останал неразкрит.

Какви упражнения да правим при ишиас

ишиас

Ясно е, че по време на пристъп най-важно е тялото известно време да бъде оставено в покой. По принцип физиотерапевтите препоръчват всяко умерено раздвижване, което създава навик за правилна позиция на гърба и за укрепване на мускулатурата на гърба и пояса. Освен това се препоръчват тонизиращ масаж на поясната област и акупунктура при хроничните състояния. Съветите на специалистите са да не се задържа тялото дълго време в една и съща позиция.

Ето и някои предложения за укрепваща гимнастика при ишиас:

  • Легнете по гръб на пода или твърдо легло, свийте колене към гърдите и задръжте 30 секунди. Отпуснете. Повторете 10 пъти.
  • Легнете по гръб, свийте краката в коленете, повдигнете таза и задръжте. Повторете 8-10 пъти.
  • Легнете по корем и се повдигнете на лакти. Опитайте се бавно да протегнете ръце напред, като задържите тялото в същата позиция. Задръжте десетина секунди и се отпуснете по обратния ред. Започнете с 3-4 изпълнения и увеличете до 10.

Източник: lekar.bg, docdoc.ru и др.

Коментари