Публикация

Доц. д-р Ивайло Въжаров, д.м.: Не препоръчвам на никого да взима непроверен алкохол.

Над 760 души са преминали през Клиниката по токсикология на МБАЛ-Варна към ВМА за 2015 година.


- Доц. Въжаров, каква бе 2015 година за здравното заведение?

- 2015 година беше успешна за здравното заведение, но тежка. Тежка беше годината за здравеопазването, имаше много нови неща, строги лимити. Но отчитаме все пак една добра година за болницата. За първи път от години насам е закупена нова апаратура, предоставена от ВМА. Предстои да бъде монтиран новият 16 -срезов скенер, имаме нова ендоскопска апаратура, както и апаратура за лабораторията”.
- Колко души годишно се лекуват в здравното заведение и като казвате тежка година заради промените в сектора, какво е мнението Ви за тях?
- Годишно в здравното заведение се лекуват над 6 000 стационарно болни, а над 35 000 са амбулаторните прегледи. По отношение на промените в сектора подкрепям въвеждането на ред и строга отчетност. Тук става въпрос за обществени пари и трябва да има отчетност. Не може от 800 000 лева бюджетът за здравеопазване да се увеличи на 4 милиарда лева за няколко години без да има голям ефект върху качеството. Спешната медицина по принцип е губеща, затова частите болници не наблягат на това. Държавните заведения сме на първа линия, не получаваме пари за спешност, всичко е изцяло за наша сметка. Дано тези мерки, които Министерството на здравеопазването и правителството възприеха за неосигурените да имат някакъв ефект. За лимитите - около 20-22-ро число на месеца бюджетът, който здравната каса определя за болничното заведение, се изчерпва.
- Какъв е броят на пациентите, които са преминали през Клиниката по токсикология към ВМА - МБАЛ Варна?
- Над 760 души са преминали през Клиниката по токсикология към ВМА - МБАЛ Варна. Водещи са алергичните реакции, след това са вече различните отравяния. И тази година имаше случаи на пациенти с отравяне след употреба на фалшив алкохол, лекувани в клиниката. При един от случаите има починал пациент след употреба на метилов алкохол. Когато има тежко отравяне с метилов алкохол и не е потърсена навреме медицинска помощ, не е възможно пациентите да оцелеят. Съвсем малки количества метилов алкохол са достатъчни да предизвикат смърт или ако оживеят, пациентите ослепяват. Не препоръчвам на никого да взима непроверен алкохол и при най-малки съмнения веднага да се търси медицинска помощ, защото всяко закъснение може да е фатално, дори да се приложи най-съвременно лечение, като хемодиализа.
- А колко са пациентите, които преминават през отделението по термична травма и пластична хирургия годишно?
- Над 550 души годишно преминават през отделението по термична травма и пластична хирургия в МБАЛ – Варна към Военномедицинска Академия. Това е единственото подобно отделение на територията на Източна България и тук се приемат и лекуват тежки случаи и от Шумен, Русе, Бургас, Добрич, както и от други градове. Най-често постъпилите пациенти са с изгаряния, като най-сериозни са случаите на изгаряния след взрив на газова бутилка. През изминалата година също има регистрирани тежки случаи на изгаряния, но няма данни за случаи на самоубийство чрез самозапалване. Част от случаите се свързани и с измръзване. В отделението по термична травма и пластична хирургия и Клиниката по токсикология се приемат спешни пациенти, много често те са здравно неосигурени и бездомни. Това са около 10% от пациентите в двете отделения, като проблемите не са само по отношение на бюджета на болницата, но и при смъртен случай.
- В здравното заведение има и барокамера, какъв е интересът към хипербарната терапия?
- Има интерес към хипербарната терапия. В здравното заведение функционира барокамера, която се ползва не само за терапия на множество заболявания, но и за лечение на водолазни инциденти. Хипербарният център е създаден през 90-те години в болничното заведение, за да обслужва основно Военноморските сили. Използва се за тренировки на водолази от флота, за пострадали водолази и лечение на пациенти. Провежда се и лечение на баротравма, както и при някой други заболявания. С времето е установено, че барокамерата има добър ефект при редица заболявания, като диабетно стъпало, токсикохимични отравяния и изгаряния, особено с въглероден окис. Хипербарното кислородно лечение е ефективно и при анаеробни инфекции.

Интервю за Радио Фокус - Варна. 

Коментари

Милен  Цветанов
26 яну 2016 15:16

Вижте още за опасностите от етиловия алкохол и единствения начин за бърза реакция при отравяне. Обяснява д-р Вели от спешната токсикология на ВМА-София. http://www.jivotatdnes.bg/videos/video/metilov-i-etilov-alkohol-priliki-i-razliki