Публикация

Министър Москов предлага промени в закона за здраве, които ще доведат до закриване на ТЕЛК-овете

Стъпката е в посока по-доброто реинтегриране в обществото на хората с увреждания и съкращаване на времето за издаване на документ за увреждане


 Медицинската експертиза трябва да стане по-обективна, като се промени нейното качество - заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Разделяне на медицинската експертиза в ТЕЛК на две е предвидено в Промените на закона за здравето и това на практика ще доведе до закриването на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Предложението на здравния министър е всеки лекар, който има необходимите квалификация и стаж по специалността си да може да изготвя тези експертизи за увреждане, като в зависимост от степента на увреждането/заболяването на пациента, въпросната експертиза трябва да може да бъде правена от един лекар или от екип от лекари. Допълнителната работа трябва да бъде заплащана на медиците. 

Обективна таблица от справочника ICF на СЗО ще служи за изготвяне на медицинската експертиза, като това ще гарантира експертност и бързина и ще позволи бързото й препращане по електронен път до социалните служби.

Втората комисия ще бъде формирана от лекар по трудова медицина, представител на осигурителя и социален работник и ще изготви социален план прямо спецификата на труд и месторабота, като бъдат изчислени и присъдени съответните интеграционни добавки и помощти, така че лицето, преминало през комисията, да получи адекватното реинтегриране на работа.

Здравният министър подчерта, че лекарите, които към момента работят в комисиите по ТЕЛК, ще продължат да работят за тях, но се предвижда да бъдат въведени ясни и конкретни критерии, на които специалистите ще трябва да отговарят - квалификация и опит в областта, стаж и т.н.

Предложените промени целят и съкращаване на срока за издаване на решение за увреждане, като предвижданията са - седмица след настъпване на увреждане, пострадалото лице да има изготвена вече медицивска експертиза, а в рамките на месец - решение от социалните служби.

Д-р Москов заяви, че това е стъпка към по-доброто реинтегриране на хората с увреждания. Очаква се до лятото предлаганите промени да влязат за обсъждане в парламента, в рамките на 2016 да бъдат изготвени необходимите документи и обективни справочници и през 2017г. да стартира новата процедура.

Коментари