Публикация

Седем от 10 генерични лекарства в Испания се произвеждат в страната

Испанската Асоциация за генерични лекарства (AESEG) и европейската Асоциация за генерични и биоподобни лекарства (EGA) се обединяват, за да подобрят достъпа до генерични лекарства


На 19.01.2016 г. в Барселона се проведе съвместна среща между испанската Асоциация за генерични лекарства (AESEG) и европейската Асоциация за генерични и биоподобни лекарства (EGA), чийто член е Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА). Двете асоциации потвърдиха ангажимента си да обединят сили и да осигурят достъп до генерични лекарства на испанския пазар, подчертавайки поетия от индустрията ангажимент да увеличи достъпа на пациентите до висококачествени лекарства. Скорошно проучване на института IGES показа, че подобреният достъп до генерични лекарства може да окаже значително благоприятно влияние върху здравето на пациентите.

Ръководните органи на AESEG и EGA обсъдиха важното значение на разликата в цените между оригиналните и генеричните лекарства за стимулиране на конкуренцията, отрицателните последици от системата на снабдяване в Андалусия и предложението на Европейската комисия за освобождаване от СДЗ (Сертификат за допълнителна защита) на генеричното производство за трети страни, което би създало хиляди работни места за испанската фармацевтична индустрия.

Директорът на EGA, г-н Адриан ван ден Ховен подчерта, че "Индустрията ни е готова да работи с испанските власти за премахване на бариерите пред конкуренцията и увеличаване на рентабилността на лечението, с цел да се осигури подобрен достъп на пациентите до висококачествени лекарства".

Директорът на AESEG г-н Анхел Луис Родригес де ла Куерда посочи, че "7 от 10 генерични лекарства в Испания се произвеждат в страната." Здравословната конкуренция на испанския пазар на генерични лекарства ще осигури добавена стойност и работни места за страната. Следователно, предложението на Европейската комисия за освобождаване от СДЗ (Сертификат за допълнителна защита) на генеричното производство за трети страни е от значение за създаването на нови производствени възможности и възможности за нови работни места в Испания. Призоваваме испанското правителство да предостави силна подкрепа на тази мярка за създаване на работни места в ЕС".

Европейската генерична и биоподобна асоциация (ЕГА) представлява европейските отрасли за генерични, биоподобни лекарства и лекарства с добавена стойност, които осигуряват висококачествени лекарства на конкурентни цени за милиони европейски пациенти. Дружествата, представлявани от ЕГА, осигуряват над 160 000 квалифицирани работни места в Европа. Без генерични лекарства на платците в Европа щеше да се наложи да платят €100 милиарда повече през 2014 г. Делът на генеричните лекарства е 56% от всички предписани лекарства, но само 22% от фармацевтичните разходи в Европа. Визията на европейските производители на генерични и биоподобни лекарства е да се осигури устойчив достъп до висококачествени лекарства за всички европейски пациенти въз основа на 5 важни стълба: пациенти, качество, стойност, устойчивост и партньорство.

Коментари