Публикация

Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в парламента

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, приета през 2012 г., България се присъедини към повече от 40 държави в света, които имат подобни програми


За девета поредна година България ще отбележи Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, приета през 2012 г., България се присъедини към повече от 40 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу заболяването, финансирани с публични средства.

През тази година Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка у нас ще се проведе под патронажа на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание на Република България. 

Седмицата ще бъде отбелязана от 27-ми до 29-ти януари 2016 г. с информационен щанд, разположен в сградата на Народното събрание на Република България, на който ще бъдат раздавани брошури и други тематични материали, популяризиращи начините за превенция, първична и вторична профилактика на рака на маточната шийка - единственото предотвратимо онкологично заболяване до момента.

На 27.01.2015 г., сряда, в 11.30 часа във фоайето на Народното събрание (пл. Народно събрание 2) ще бъде даден официален старт на отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. На събитието ще присъстват председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, членове на Комисията на здравеопазването, представители на институции, пациентски организации и експерти.

Коментари