Публикация

В сезона на грипа не затваряйте бебетата вкъщи

Разходките през зимата каляват най-малките, съветват опитните педиатри от МБАЛ „Дева Мария”


В сезона на настинките и вирусните инфекции, когато и температурите навън са ниски, много родители предпочитат да се застраховат и оставят бебетата вкъщи.

Всъщност, ежедневните разходки през зимата се оказват изключително важни за закаляването на пеленачетата и са задължителен ритуал за здрави бебета.

„Минусовите температури не трябва да притесняват родителите. До минус 5 градуса разходката няма да навреди на бебето, а тъкмо обратното – извеждането му навън е профилактика срещу вирусни инфекции. Разходките са противопоказни единствено при гъста мъгла и влага, както и при много силен вятър”, категорична е д-р Мария Търнева – началник на отделението по неонатология в МБАЛ „Дева Мария”.

Разбира се, бебето трябва да е много добре облечено, особено ако не се движи, тъй като то по различен начин понася студа и със стоенето навън през зимата не трябва да се прекалява.

В домашни условия, проветряването на стаята по няколко пъти на ден гони инфекциите и е важно условие детето да е здраво.

„Тези форми на закалителни процедури, заедно с ежедневното къпане и през зимата, позволяват на бебето бавно и постепенно да изгради имунитета си”, допълва педиатърката.

Изолирането вкъщи не предпазва от зарази

Вина за тях имат кихащите и кашлящи хора около бебето, и липсата на адекватен хигиенен режим. Така например, ако работите на място с много хора, задължително спазвайте интервал от половин час на чист въздух преди контакт с малкото дете. Това време е достатъчно да се предотврати предаването на вируса. Щателната дезинфекция на ръцете също е задължителна, съветват лекарите.

Що се отнася до имуномодулиращите средства, те не са подходящи за най-малките, за бебетата

се препоръчва единствено витаминна профилактика.

„През зимния период тя е подходяща, тъй като набавя необходимите на детето липси от витамини, най-вече на витамин С, който е естествен антиоксидант и има много мощно антивирусно въздействие. На пресни плодове и зеленчуци с доказано качество прези този сезон не винаги може да се разчита, а фрешове от портокали и лимони трябва да се дават на деца над 1 година”, съветва още д-р Търнева.

„Има лек ръст на болните от грип в Бургас.

Ако бебето ви все пак се зарази, не разчитайте на „съвети”, разменени по форумите! Още при първите признаци на хрема и повишена температура, потърсете личния лекар на бебето, защото при най-малките деца нещата много бързо се влошават”, предупреждава педиатърът в МЦ „Света София” д-р Димитрина Ангелова.

Ако се овладее в самото начало, лечението и при най-малките може да мине с хомеопатични препарати.    

Коментари