Публикация

Парламентът не прие отчета на НЗОК за 2008 г.


Парламентът не прие отчета на Националната здравноосигурителна каса за 2008 г. 119 депутати подкрепиха становището на парламентарната Комисия по здравеопазване, в което се препоръчва докладът на НЗОК да бъде отхвърлен.

 

Според ГЕРБ докладът е формален, копира отчети от предишни години, не дава отговор на въпроса как да бъдат решени проблемите в здравния сектор. В рамките на 60 страници е представено устройството на институцията, с което депутатите би трябвало да са запознати. Налице са и неточности.

 

„Докладът на касата досега винаги се е приемал от парламента и е служил само за сведение и на практика не е произтичало нищо”, отбеляза д-р Ваньо Шарков.

 

Според депутата от доклада не става ясно какъв е ефектът върху гражданите в резултат от дейността на касата. Не са отчетени проблемите и дали има необходимост от законодателни промени.

 

От опозицията видяха в критиките на управляващото мнозинство търсене на аргументи за персонални промени в ръководството на здравната каса.

 

Д-р Лъчезар Иванов, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, не отрече, че ще има смени. По думите му, сегашното ръководство на НЗОК не може да изпълнява новата политика на ГЕРБ.

 

Коментари