Публикация

Шок: Лекар е доживотна диагноза

На медиците ежедневно се налага да водят битки - със системата, с пациентите


Персийският лекар и философ Авицена е казал:

 " Лекарят трябва да притежава поглед на сокол, ръце на девойка, мъдростта на змия и сърце на лъв".

От дълбока древност до днес от лекаря се очаква да бъде майка, баща, доверител, спасител. Да бъде онзи свръхчовек, който държи в ръцете си живота и съдбата. До такава степен обикновеният човек припознава в лекаря силата на спасението, че често отношението му към него е досущ като божество - понякога яростно го отрича, друг път фанатизирано го почита, но винаги иска да може да му вярва. Очаква от него онова чудо, което разрешава и най-страшните проблеми.Очаква от лекаря да е нечовек.

Да си лекар не е професия, да си лекар е призвание - и в това няма нищо клиширано и нищо излишно патетизирано, няма и грам поетичност, макар на пръв поглед да звучи точно така, това е фактът.

Всички тези изречения на пръв поглед не казват нищо, не носят в себе си новина, нито скандал, те дори те карат да повдигнеш рамене, изричайки без думи "Не ми казвате нищо ново, не ме занимавайте с нищоказване, дайте ми новината".

Може би сте забелязали заглавието - то синтезира у себе си онова отношение, което често изважда лекарите от тяхната същност, превръщайки ги в шокиращата новина, целяща единствено да създаде сензация. Често прожекторът на общественото внимание ги осветява тогава, когато се касае за пикантерия, за скандал, за грешка и рядко, все по-рядко говори за ежедневните им битки - със заболяванията, със системата,  с пациентите, а понякога дори със собствените си морални, професионални и човешки ценности.

В едно интервю големият български кардиохирург проф. Александър Чирков споделя "

Ще ми се медицината да почне да работи за човека, а не за парите."

"Щом можеш да се развиваш, прави го" - това са думи, които са отворили вратите на специалиста в света на медицината.

Важно е всеки един лекар да има възможността да развива своите възможности и да има шансът да осъществи своето призвание, работейки по най-добрия начин - за човека. Важно е всеки един човек да осъзнае, че макар лекарят да изглежда и понякога да има сили на нечовек, той също е човек.

"Да си лекар е диагноза...доживотна" - това ми каза веднъж баща ми, който живя и си отиде от този свят като лекар.

                                                                                                          Автор: Радослав Петров

Коментари

Добра идея - слънцето е източник на здраве и енергия. Все пак ми е любопитно да знам гледната точна на лекарите относно резките температурни разлики и тази "унесеност". Рано е за пролетна умора, мисля.

Милен  Цветанов
27 яну 2016 15:48

И на мен от сутринта допреди час-два ми беше едно такова унесено, но пък времето е супер така, че и ти се радвай на живота. Изпий едно кафе, разходи се на слънце и ще видиш как ще се освежиш!

Изобщо не преувеличавам - цял ден съм като пияна. Два са вариантите - или се дължи на рязката промяна на времето, или ме е хванал грипът. Честно казано, предпочитам да е първото.

Милен  Цветанов
27 яну 2016 15:25

Валя, по женски леко преувеличихте с последиците за организма от голямата промяна на времето и драстичната разлика на температурите. Аз пък се кефя на пролетното слънце макар, че е кишовито навън и предполагам, че и тези дни ортопедиите ще имат повечко работа.

И мен това време ме шокира и най-вече-шокира организма ми. От една страна установявам, че съм облечена неподходящо за днешния ден, също така сутринта се събудих с неестествена тежест под гръдния кош и си помислих, че нищо чудно да е от промененото време. Чувствам се и нетипично отпаднала. Вместо да съм по-добре при по-топлото време, като че ли съм по-зле.

Милен  Цветанов
27 яну 2016 15:02

Страшен "шок".... ШОК е ставащото с времето навън и огромната амплитуда между студено - 20 градуса и плюс 15 градуса. Като редовен посетител на Кредоуеб бих искал, ако може някой лекар да каже как подобни чудовищни разлики в температурите влияят на здравето на хората. Предварително благодаря!