Публикация

ВАС потвърди глобата от 100 хил. лв., наложена на здравната каса


Върховният административен съд осъди здравната каса да заплати 100 000 лева глоба за нарушаване правата на пациентите и аптеките, които имат договор с НЗОК. Решението е взето от петчленен състав на съда, съобщава Българският фармацевтичен съюз.

 

През ноември 2007 г. Българският фармацевтичен съюз сезира Комисията за защита на конкуренцията, че касата нарушава Закона за защита на конкуренцията, като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение регулаторният орган вече беше глобил веднъж здравната каса през 2005 г. с 30 хил. лв.

 

През май 2008 г. комисията наложи повторна глоба на касата в размер на 100 хил. лева за неспазване на нейното предходно решение и нарушаване правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията. Причина за високата глоба е, че НЗОК не е изпълнила нареждането на КЗК да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравноосигурените лица.

 

След налагане на глобата Националната здравноосигурителна каса обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията пред тричленен състав ВАС. Съдът потвърди решението на регулаторния орган, като отсъди, че поведението на касата спрямо аптеките е незаконно и за това тя понесе санкция от 100 хил. лева. От здравната каса обжалваха решението пред петчленен състав на съда. На 12 октомври петчленният състав на ВАС окончателно потвърди, че НЗОК нарушава правилата на конкуренцията.

 

Здравната каса е осъдена да плати съдебните разноски на БФС и на КЗК.

 

„Постановената глоба от 100 000 лева е безпрецедентна в историята на касата, която през последните пет години е ощетила аптеките с милиони левове”, подчертава фармацевтичният съюз.

Коментари